Bål med örn

augusti 17th, 2011

Fre 12 aug

På väg tillbaka till Juneau lägger vi till igen en kväll vid flytbryggan i Swanson Bay. Det står på en skylt att det är de lokala fiskarna som lagt ut den, till gagn för alla sjöfarare i behov av trygg natthamn.

En ensam motorbåt ligger redan vid bryggan. Ombord bor en ensam särling som fångar krabbor i viken. När vi kommer förbi skär han just en stor sprattlande krabba i två delar, vrider loss benen och klorna och slänger kroppen i havet. Svårt för oss att se som brukar vara noga med att döda skaldjur humant i kokande vatten.

På kvällen lägerbål på stranden. Det finns gott om drivved överallt. De sånger som alla vi sex kan utantill är mest barnvisor. Björnen sover, björnen sover … har vi sjungit varthelst vi kommit i Alaska. Nu har alla vant sig vid att befinna sig i björnland även om björnspray alltid finns med i ryggsäcken. En örn sitter i en trädtopp strax bakom lägerplatsen.  Solen går ner och färgar glaciären tvärs över, i flammande röda nyanser. Lite senare går en stor rund vargmåne upp över fjällen. Magiskt vackert!

Lämna ett svar