Är det nödvändigt att segla?

september 11th, 2013

Med ”California girls” dundrande ur högtalarna racade vi in under Golden gate till San Francisco. Eric dansade och sjöng vid masten och filmkameran rullade. Ett ögonblick vi sett fram emot i flera år. Champagneflaskan har sparats och räddats undan flera gånger, till detta tillfälle. Bron är alltså röd inte guldfärgad om nu någon trodde det.

Solen och värmen som vi i alla tider trott bor här, var på besök någon annanstans. Vi ankrade i styv kuling, lämnade röran på däck och sov i tolv timmar. De fem dygnen dessförinnan sov vi i snitt två gånger två timmar, en extra timme dagtid och riktigt många powernaps när som helst. Äggklockan som ringde efter sju minuter, ser ut som en gris men vi ser den som en vän, även om den väcker oss jämt. Vi har en ”din vakt klocka” också.  Den ringer som en kyrkklocka bredvid kojen när det är dags för vaktombyte och den sovande ska upp och vara iklädd hela arktisstället så fort som möjligt. Avgående vakt sätter igång den med en liten dörrklocksknapp. Till ruskvädersutrustningen hör också en ”weep”, en liten ful grej att hänga på flytvästen. Den tjuter om den flytvästklädde ramlar i vattnet eller så…

Ja sanningen blev alltså en jubelidiot segling. Sjösjukelådan rotades fram. Där finns en hel del intressanta grejor; illorange och neonblå piller och runda öronlappar till exempel. Kuling med sju meter korssjö i ett dygn, stiltje med korssjö, om än något mindre, i ett dygn, motvind i ett dygn med den tätaste dimma vi nå´nsin upplevt i ett dygn och resten lite av varje kors och tvärs. Under det dimmiga dygnet satt vakten och stirrade på radarn hela tiden, det var ingen idé att försöka se något av verkligheten. Väderrapporten hade lovat sol och medvind hela vägen.

Tur att vi har vår trogna extra besättning; Gandalf det stolta, känsliga vindrodret och Lillalf den envisa, uthålliga autopiloten. Vi sätter oss bredvid dem och öppnar champagnen ikväll. Wow, det är fantastiskt att vara här!

9 svar till “Är det nödvändigt att segla?“

 1. Bengt skriver:

  HÄRLIGT!!! Följde er på spoten. Måste vara en stoor känsla att glida under bron!!

  Hoppas ”Sam Franks Disko” visar sin bästa sida för er.
  Må gott
  B&P

 2. Ninni skriver:

  Hej vannerna
  Heja pa Team NZ fran oss nu nar ni ar dar.
  Kramar
  Ninni

 3. Margaret J Morris skriver:

  I hope you waved at us as you passed Eureka, CA and Cape Mendocino. You sailed through some beautiful warm currents off our coast on the way south to SF. If you would have thrown out a fishing line you would of caught Albacore Tuna! Glad you made it safely to San Francisco.

 4. Bill Lundborg skriver:

  Ja, det är nödvändigt att segla, det är ju att leva!
  Hoppas San Fransisco visar sig från sin bästa sida, sol o glada hippis! Missa inte en tur i spårvagnarna!
  Kramkram Bill

 5. Christian skriver:

  Härligt! 🙂 Kram till er!

 6. Syss skriver:

  Kära Ni Två!

  STOR eloge till er för att ”jubelidiotseglingen” gick väl & är avklarad och…förhoppningsvis snart fallen i glömska 😉 Hade nog inte klarat 1 minut ombord och definitivt inte med att bara sitta och stirra, just som en ”jubelidiot” på radarn…WELL DONE!!

  Hoppas nu San Fransisco levererar så ni kan bunkra, inte bara konserver, pasta & mjöl…utan ert energiförråd och er minnesbank och det till bristningsgränsen 🙂

  Är med er i mina tankar ofta!!

  Varma kramar från ett höstlikt men alltid vackert Lund //Syssan

 7. Ewa skriver:

  Grattis och Hurra!! Tänk vad segling kan vara spännande…. Tycker det är precis lagom spännande och läsa om det på denna sidan burken. Med hopp om sol och värme och återhämtning och njutning skickar jag en stor kram <3

 8. Jens skriver:

  Kul att höra att allt gick bra!

  Hur funkar den där ruskvädersutrustningen med ett ”weep”? Piper det hos den som trillar i vattnet eller går det någon signal nere i båten hos den som sover?

  Krammisar

 9. Birgitta o Eric skriver:

  det går en signal nere i båten som väcker den sovande så att han/hon kan rusa upp och rädda den andre …

Lämna ett svar