Turistfällor?

september 23rd, 2013

Även långseglare är turister (även om vi oftast inte låtsas om det …) så vi bestämde oss för att betala, ställde oss i köer och lät oss nästan villigt ledas i grupp till San Fransiscos huvudattraktioner; the cablecar och Alcatraz. Med spårvagnens dragkabel rasslande nere under gatan åkte vi upp och ner för de branta backarna i innersta´n och belönades med den ena fantastiska utsikten efter den andra. En nedåtgående backe var så brant att man byggt hela gatan som ett brett slalomspår och bilarna sågs svänga fram och tillbaka runt olika rabatter i cirka två km hastighet.

Alcatraz Island var inte bara ett det mytomspunna fängelse för högriskkriminella som filmatiserats och omskrivits över hela världen. I samband med guldrushen på mitten av 1800-talet behövde USA försvara sin västra kust och Alcatraz byggdes som ett starkt fort. I nutid, i början av 70-talet, ockuperades ön av USA:s indianer i ett försök att finna en fristad och att lyfta fram sin utsatthet.

Mellan 1934 och 1963 var ön det fängelse vi hört så mycket om. Al Capone och USA mest kända brottslingar förvarades på ”The Rock” som blev öns smeknamn. 14 rymningsförsök gjordes men ingen lyckades. De som inte sköts ihjäl från vakttornen försvann i dimma, kallt vatten och de starka strömmar som San Fransisco Bay är känt för.

Strömmar, strömmar kan vi intyga att det gör här och det rullar och rullar. Var vi än har ankrat i denna vackra Bay måste sjöstuvningen upprätthållas så att grejor inte plötsligt ramlar ner. Vi är glada för de sjöben vi fick under den tuffa seglingen hit.

Till upplevelserna här hör förstås också en koll på alla surfarna längs jätte beachen ut mot stora havet och ett besök i de gamla hippiekvarteren: ”Are you going to San Fransisco, be sure to wear some flowers in your hair …” Häftiga peace and love handmålade hus, affärer som säljer hippiekläder, kaféer som heter marijuana, men inga hippies, bara en och annan sliten punkare. Återigen har en era blivit ett turistmål, undrar vilken del av vår nutida historia som kommer att bli turistmål om sådär trettio år. Skicka oss gärna förslag! Vi lovar att den som får rätt ska få en flaska champagne.

Lämna ett svar