Djungel och regnbågsflagga

februari 9th, 2014

Eric i djungelnPå fortsatt landresa, med nattbuss från Mexico City, kom vi till Palenque, Chiapas intill gränsen mot Guatemala. Vår bostad blev ett ”backpacker” djungelhus med palmbladstak. På kvällarna satt vi utanför och förundrades över den doftande, drypande, storblommande växtligheten och de näst intill öronbedövande djungelljuden. Apor vrålade, syrsor spelade, kolibris lät nästan som i Disneyfilmen på julafton i Sverige. En å forsade lagom snällt förbi utkiksplatsen. Vi är oerhört glada att vi är två som delar denna fantastiska upplevelse. Vi önskar att vi kunde, om så bara för en kort stund, teleportera dig hit, du som läser detta så att vi kunde dela med oss av upplevelsen, av detta underbara som inte riktigt går att beskriva i ord.

På utflykt till Maya staden, Yaxchilan, halvt erövrad av växtlighet, lämnade vi pass och pengar hemma väl inlåsta. Holdups har rapporterats i dessa trakter, men vi mötte enbart vänliga mexikaner. Bussen körde i dunderfart längs smala gropiga vägar och sedan en snabb flodbåt av trä en timme uppför Rio Usumacinta-floden. Folk i Guatemala vinkade från ena stranden och mexikaner från den andra innan vildmark tog över. Vi kommer aldrig att sluta förvånas över Maya folkets kunskap och skicklighet. Utan metallverktyg och utan hjul har de med hjälp av enbart sten och eld byggt arkitektoniska mästerverk och skapat unika konstverk som binder samman livet med naturen och hela universum.

De sista dagarna av vårt landäventyr ville vi se en liten bit av det mer välbeställda Mexiko, Yucatan halvön som med hjälp av Maya slavar formades av spanjorerna på 1500-talet, numera en populär turistdestination. I staden Merida revs fem gigantiska Maya-pyramider för att bygga de amerikanska kontinenternas första katedral och några maktutstrålande hus. Dagens Merida är ett vackert vänligt ställe, enkelt och tryggt att vara i. Jag sitter och skriver vid ett träbord intill en liten pool, Eric ligger i en hängmatta bredvid och äter nötter. Runt omkring är små statyer, palmer och stenväggar målade i blått och rött. Ett femtiotal ungdomar från hela världen rör sig i trädgården, i duschar och kök. Ikväll ska vi delta i en cooking class och en salsa kurs. Vårt enkla rum har två jättestora fläktar som går hela natten.

Under ännu en varm utomhuskväll lyssnade vi till folkmusik på torget. Vid ena sidan stod två överviktiga kvinnor och pussades. Under frukosten på gården idag fick vi veta att i Ryssland häktades unga människor som sjöng nationalsången med regnbågsflagga i händerna.

5 svar till “Djungel och regnbågsflagga“

 1. Helena skriver:

  Låter fantastisk! Skulle ni (tänker på Eriks euforiska uppsyn 😉 ha behov en psykolog kommer jag gärna över! Skoja. Njut! Här hemma är det grått, blåsigt och rått. 8 soltimmar var det i Lund i januari.

 2. Ewa skriver:

  Tokiga bror, ser så härligt ut…..njuter av att få läsa speciellt efter jag har kommit in efter en promenad med Nova i regn och rusk…. Men vi är med om spännande äventyr här hemma oxå… Många kramar

 3. Mattis och Pirjo skriver:

  Helt underbart foto!!!

 4. Torsten Mattsson skriver:

  Hej på Er, Hjärtligt tack för en underbart fängslande och målande beskrivning av en liten del av era upplevelser i Mexiko. Det kändes som att jag för en kort stund fanns där i djungeln, på bussen, bland Maya- folket och bland palmerna. Det måste vara fantastiskt spännande att på plats uppleva så mycket exotiskt. Hälsningar Torsten

 5. Hi there! This post couldn’t be written any better! Reading this post reminds me of my old room mate! He always kept talking about this. I will forward this article to him. Fairly certain he will have a good read. Many thanks for sharing!

Lämna ett svar