Ett riktigt läskigt öga

augusti 2nd, 2015

ÖgatDet blåser häftigt idag. Ariel ligger ankrad i en vacker vik på en liten ö i norra Viti Levu, Fiji. Vi vandrade en runda i vildmark och hittade en ”resort”, men en spökby. Fina små hus, en vacker palmträdgård med bar, men tomt, tomt, lite läskigt, inte en människa på hela ön. Stora träd vajade vinande i vinden. Fem hästar sprang lösa omkring. Det kändes olycksbådande.

Enligt väderrapporten kommer regn som förhoppningsvis ska spola bort alla saltkristaller, efter överseglingen från SavuSavu. Enligt samma rapport håller ett lågtryck på att fördjupas några hundra sjömil västerut vid ögruppen Vanuatu. Det är där orkanbebisar föds, börjar växa och vandrar mot söder eller öster. Omkring tio orkaner ”anfaller” normalt Fiji på lika många år.

Vädret är annorlunda i år, eller nuförtiden. Det har många människor på olika öar vi besökt, berättat för oss. Det är något som inte stämmer säger de. Det regnade under ”fel” månader sa man på Samoa, det blåser konstigt mycket tyckte damerna och kunderna i köttaffären i SavuSavu. Vädret följer inte de vanliga årsmönstren.

Det är inte orkansäsong nu. Här på södra halvklotet är den på sommaren, mellan november och april. Men vi ser på väderkartan att lågtrycket vid Vanuatu har bildat ett öga, ett riktigt läskigt orkanöga, inte en bebis längre utan en tonåring. Det har börjat röra sig mot sydväst, mot Fiji.

Igår kväll bjöd vi in besättningen från en schweizisk långseglarbåt på mat och prat. Det blev inte lika avslappnat och roligt som vanligt. Samtalet handlade mest om ögat. Vart tar det vägen? Hur gammalt blir det? Vi känner oro i luften och följer väderkartorna flera gånger varje dag. Barometern faller sakta men stadigt! Nästa dygn blir avgörande för om ögat öppnar sig och stirrar rakt ner på oss…

 

 

16 svar till “Ett riktigt läskigt öga“

 1. Maria skriver:

  Tänker på er och hoppas ni slipper orkanen. Härligt att följa med er via bloggen, drömmer mig ofta tillbaks till veckorna ombord Ariel tillsammans med er. Många kramar

 2. paula nilsson skriver:

  Åh hoppas det inte blir før tufft och att ni inte ær før næara øgat.
  Vi har det bra i Norge, Lofoten, 11 grader och regn.
  Ska gå på Polarmuseet nu och igår var vi ute och paddlade.Kram Tomas och Paula

 3. Bertil Larsson skriver:

  Ja hoppas verkligen att ni missar ögat lite olycksbådande att väderrytmen verkar förändras. Själva seglar vi runt i trygga Öresund. Tyvärr är Karin hemma med ond rygg och irriterande slämhinnor.
  Tänker på Er!
  Bertil

 4. Torsten Mattsson skriver:

  Hej på Er, Det låter riktigt ruskigt, hoppas verkligen att vinden ”lägger sig” eller tar en annan bana. Tänker på Er!

 5. Bodil Kramare skriver:

  Birgitta! Många varma gratulationer på din födelsedag!
  Önskar Inga-Lill Kram.

 6. Cecilia Nilsson skriver:

  Stort GRATTIS på födelsedagen Birgitta!
  Hoppas ni slipper ögat..

  Många kramar
  Cecilia

 7. Cecilia Nilsson skriver:

  Stort GRATTIS på födelsedagen Birgitta!

  Många kramar
  Cecilia

Lämna ett svar