Semester från semestern, igen …

augusti 24th, 2015

Jens i palmIbland tar vi semester från långseglarlivet. Det händer oftast när vi får efterlängtade gäster hemifrån eller när vi lämnar båten i någon säker hamn och beger oss på upptäcktsfärd iland. Nu handlar det om att Jens är här på Fiji några veckor och att vi vill hinna med så mycket fina upplevelser som möjligt under den tiden.

Båtunderhåll och vardagssysslor får vänta, det långsamma långseglarlivet förvandlas till aktiv upplevelsesemester. Snorkling, dykning, strandliv, lägereld, kall öl, vandring, hisnande utsikt, fiske, långsimning, möten med seglare från hela världen, gitarrspel, stilla stjärnskådning, yoga på däck, springtur mellan palmer, banankakebak, kokosnötpalmklättring … är några ingredienser.

Häromdagen simmade vi med jättemantor, en upp till fem meter stor rocka som ibland kallas djävulsrocka. De jättestora rockorna kommer in, nästan varje dag, i ett smalt sund mellan två öar där det finns gott om deras favoritalger, algerna samlas där när tidvattnet strömmar in. På ett trevligt backpacker hostel (Manataray Resort) i närheten är man duktig på att upptäcka när rockorna kommer. Då ljuder trummor över vattnet.

Vid första trumslaget kastade vi oss i dingen och körde över ankarviken till sundet. Eric passade först dingen som gled i väg med strömmen medan Jens och jag hoppade i intill en djävulsrocka som just simmade förbi. Fyra meter mellan ”vingspetsarna” gissade vi. ”Vingarna” svepte upp och ner som en elegant fågel i långsam flykt. De två hornliknande ”skoporna” i framkanten är stora nog att fånga in massor av alger. En bred stadig svart rygg, vita mönster på undersida och mage och en lång smal ”svans” som sveper. En massa små gula kvicka fiskar for fram och tillbaka runt ”skopan”, andra sög sig fast i den väldiga fiskens buk. Jens dök och simmade under rockan. Jag orkade inte hänga med utan flåsade i snorkeln och blev tvungen att vila. Då dök plötsligt en annan lika stor rocka upp. Lite skrämmande innan man hinner undan. Eric mötte senare en rocka just när den vände och simmade bara några cm under honom. Gissa om han blev skraj.

2 svar till “Semester från semestern, igen …“

Lämna ett svar