Tid och lek

oktober 29th, 2015

Bi på FulagaNu är vi tillbaka i civilisation en dryg vecka, innan vi drar norröver till Tuvalu, Kiribati och Marshall Islands. Så nu har vi internet igen ett tag. Och en fantastisk frukt och grönsaksmarknad där vi ska köpa massor, mums! Har inte sett tomater, sallad eller morötter på ett bra tag. Fast ätit massor av kokosnötter, bananer och papaya förståsJ

Sista veckan på Fulanga blev en perfekt söderhavsupplevelse med solglänsande dubbelturkos lagun, kajakäventyr, harpunfiske, grilleld på stranden, kokosdrinkar och snorkeläventyr i akvarieliknande fisk-vatten genom korall
formationer i passet in genom revet.

Efter att ha druckit en hel del kava med hela byn och sagt adjö till vår värdfamilj och vännen Jiko som väver mattor, fick vi världens mest perfekta segling (full fart över nästan stilla vatten) tillbaka till Savusavu där vi i juli klarerade in på Fiji och nu ska klarera ut igen.

Här ligger vi nu vid boj och förbereder nästa spännande del i vårt äventyr. En viktig del för oss är att också reflektera över den tid som varit på Fiji och de upplevelser vi haft här.

Fiji folk är de mest välkomnande människor vi någonsin mött. De har undantagslöst tagit emot oss med öppna armar, bjudit in oss i sina hem, gett oss gåvor och försökt hjälpa oss på alla sätt. Vi försöker efterlikna dem i deras sätt att se på tid och lek. Det finns ingen stress, tid hanteras som om man har gott om den. Inget är bråttom. Man kan lätt vänta en timme utan att det gör något. En vägbeskrivning som innehåller tid, till exempel två timmar, betyder bara att det inte är mer än så där en halv dag. Vi förstår att det inte fungerar i västvärlden, men visst vore det skönt …

På Fijidagen och alla fester vi var med på, lekte man i byn liknande svenska midsommar/påsk/jul lekar, men den stora skillnaden var att det var de som vuxna lekte. Barnen satt glada och tittade på. Män och kvinnor skrattade, hoppade, knuffades tävlade och busade med varandra. Vilka vuxenförebilder! Fiji er har en underbar humor och en fullständigt fantastisk lekfullhet som smittar. Ombord på Ariel IV har vi genom hela livet försökt bevara vår lekfullhet, vår ”homo ludens”, och har trivts himla bra på Fiji.

På söndag börjar officiellt orkansäsongen här!

3 svar till “Tid och lek“

 1. Gill Hartvigson skriver:

  Hej. Önskar er allt gott framöver. När jag nu läst detta kom många minnen till ytan. Jag besökte dessa öar, Tuvalu
  ,Kiribati Marshall och Fiji 1979…en del år sedan. Har många gånger undrat över hur livet är där idag.
  Njut o lev väl!
  Gill (norra hamnen Hbg)

 2. Christian skriver:

  Vilken fin lava lava 🙂

Lämna ett svar