Chock

mars 18th, 2016

Sailfish 2Vi drar nästan alltid två fiskelinor efter Ariel IV när vi seglar, en på var sida om aktern. Linorna löper från rejäla spön med stora rullar och drar numera två hemmagjorda Colgatetub-drag. Igår löpte den ena linan ut vid fyratiden på eftermiddagen. Vi sprang alla fyra upp på däck, tog hem genuan för att minska båtens fart och plockade fram huggkrok, kniv, spann och den ”fiskhanduk” som vi lägger över fisken ögon för att den inte ska hoppa och slå när den kommer upp på däck. Eric började långsamt rulla in. Det var tungt.

Första gången vi såg fisken hoppa högt fick vi närmast en chock. Den var riktigt stor och hade enorma fenor. Efterhand som den kom närmare blev fisken större och större. Vi trodde knappt våra ögon och kunde inte se riktigt vad det var. En haj, en slags delfin eller ett havsmonster. När den efter en halvtimmes kamp låg i vattnet vid båten sida fick vi en andra chock. Fisken var mer än jättestor, den var enorm. Hur skulle vi få upp den på däck? Turligt nog var den dödstrött nu. Tomas tog spöet och Eric högg kroken i fisken och drog upp en långsmal gigant på däck. Den slog omkring sig med ett spjut från huvudet. Det var svårt och farligt att få handduken runt dess huvud och ögon. Blod stänkte över Eric och Tomas och hela däcket!

Men wow, när den äntligen låg stilla. Vilken bamse! En ”sailfish”, en nära släkting till svärdfisk och marlin, var det, 2 meter och 65 cm lång, 34 kg tung med massor av gott rött kött.

När vi i kvällningen seglade in genom ringrevet till Ant atoll var det tur att en av Pohnpei 10 kungar var där. Han äger atollen. Hans fiskare hade inte haft någon lycka i den hårda vinden och kungen behövde mat till sig och sitt följe. Vi gav dem en jättepåse fiskkött och fick senare en korg kokosnötter som tack.

Eric och Tomas satt i timmar på däck och rensade fisken. Lampsken fick ta över när solen gick ner. Fortfarande efter tre dagar kan vi se det ren-ätna fiskskelettet på botten tolv meter under oss i det klara vattnet.  Många små fiskar fick sig ett skrovmål, liksom vi och kungen.

18 svar till “Chock“

 1. Sofia skriver:

  Dra på trissor, vilken jätte!! Gratulerar till fångsten 🙂

 2. Bertil Larsson skriver:

  Fantastiskt att se!! Vilken firre!! Och få bjuda en kung på mat är inte dåligt!!

 3. Elisabeth o Lars skriver:

  Wow, sånt får man bara se på film! Bra jobbat?

 4. Torsten Mattsson skriver:

  Fantastisk historia, kul att ta del av. Önskar Er fortsatt spännande seglats!

 5. Oj, vad spännande. Och spännande att få möta öarnas kungar, man tror knappt det är sant allt ni berättar!
  Kram från Tine

Lämna ett svar