Inferno. Huvudpersonen dog.

augusti 27th, 2017

Meteorologerna lovade ett väderfönster på nästan en vecka med ”lagom” sydostmonsun och mindre än tre meter vågor. Vi fick EN bra seglingsdag, sedan ökade vinden och vi rejsade fram genom 6 till 8 meters vågor, med mellan 15 och 20 sekundmeter vind i häcken. Till slut seglade Ariel IV med bara ett pyttelitet bottenrevat storsegel och pyttepytteliten inrullad fock. Regnbyar kom och gick, vågor slog över hela båten. Sötvatten och saltvatten piskade, rann och strömmade över däck. Detta pågick i två veckor. Tur för dig att du inte seglade med oss över södra Indiska Oceanen!

Så vad gör man för att stå ut med detta obekväma inferno. Det gick inte ens att fiska. Vi proppade igen ventiler, stängde alla luckor och byggde en jättestor säng/soffa i hela salongen av mjuka grejor ombord. Underst dyktuberna och extra flytvästar, därefter alla segelkapell och soltak, ovanpå dem buntvis med tampar och linor och slutligen madrasser, kuddar och täcken. Himla skönt även om man rullar fram och tillbaka. Med jämna mellanrum kämpade vi oss upp och kikade ut genom luckan för att kolla segel och kurs. Däremellan balanserade vi ibland i pentryt och värmde mat, svingade oss i handtagen som finns runt väggarna till toalett eller sovkoj. Under natten i sovkoj proppade vi igen öronen och pallade fast oss mot väggen med hjälp av ytterligare kuddar. Frivakten försökte sova i sina fyra timmar och den som hade vakt försökte sova i en halvtimme i taget. Ganska oanvända muskler i ben och armar upptäcktes och fick ordentlig överträning. Aj, aj …

Det är en enorm trygghet att ha AIS, systemet som gör att vi ser eventuella skepp omkring oss på dataskärmen, även om vi inte ser dem i verkligheten. När vi korsade fartygsleden mellan Godahoppsuddden och Singapore, två dygn innan Mauritius, hade vi på en radie av 15 sjömil, ibland 10 fartyg runt oss. Man kan bara fantisera om alla fartyg och alla sjömän som befinner sig på oceanerna.

Huvudaktiviteten på Indiska Oceanen blev ”Game of Thrones”. Vi läste böcker men tittade mest på film och serier för att få tiden att gå. Låg där i soffan och käkade bananer så länge de räckte. Game of Thrones var en ganska spännande och underhållande serie. Första säsongen var ”bra”, andra säsongen var spännande men våldsam. I tredje säsongen, när vi äntligen fått klart för oss vem alla var och hur det hela hängde ihop, så dog huvudpersonerna. What!

Vi hade förlorat flöjeln till vindrodret, focken hade tappat UV skyddet till hela akterliket, ett skvättskydd var i trasor och diverse saltvatten skvalpade under durkarna. Men vi var framme på Mauritius, ankrade i en vik och sov i 18 timmar. Kojen låg helt stilla.

 

 

13 svar till “Inferno. Huvudpersonen dog.“

 1. David and Judy skriver:

  Sounds like a very rough passage. We can only imagine the sleep in the cove when you finally got in. In the 42,000 miles we sailed on our circimnavigation we never had continuous bad weather like you have described here. If you know anyone looking for a great boat please remember Danza is for sale with tears in our eyes.

 2. Francina Pothin skriver:

  Hope you enjoy your time with Jens in Mauritius! Do call Jean-Michel when you get to La Reunion, or send an sms to say you have arrived. He can give you plenty of information. Lots of whales with their young on west coast.The volcano is still active though slowing down…he suggests you do a hike at night!!He can lend you a car too.

 3. Annica skriver:

  Vilken dramatik. Skönt att höra att allt gick bra!

 4. Irene grahn skriver:

  Det känns ofattbart att du kan berätta det här så lugnt. Landkrabban i mig är mycket lycklig över att ligga i en säng som står still….Jag är så glad att ni har landat efter denna pärs. Så stolta ni måste vara.

 5. Birgitta Bergström skriver:

  Varför inte komma hem? Här är det bara 20 sekundmetar pch en båt sjönk och våran slet sig. 5 man höll den mellan metallstängerna så vi kunde strama upp den.
  Njut kram.
  Birgitta och Staffan

Lämna ett svar