Seasonal ice outlook

juni 10th, 2010

Efter en intensiv jobbvecka och sjösättning enligt planerna på fredag eftermiddag slöseglade vi från Ö-varvet in till Göteborg för att möta upp med sonen Jens som inatt kom hem efter att ha backpackat i fem månader i sydostasien. Chokladbrun och glad vinkade han från piren och så otroligt härlig en bamsekram kan vara. Vi stuvade det sista ombord, både färskmat och besättning. Bengt fick ena akterkojen och Jörgen den andra. I Långedrag firade GKSS 150 år med en massa aktiviteter och massor av folk, lördagens GöteborgsPosten hade en stor fin artikel om Ariel IV och vår resa och en hel del folk vandrade förbi och småpratade. På söndagen, själva avseglingsdagen blåste det så klart rak väst, rakt i nosen, vad annars? Men man lovade vindvridning till sydväst till kvällen? Hela söndagen var det släkt och vänner från Göteborg i en lång strid ström, även båtledes, Maja och Lisa seglade Avanti från Fiskebäck. Kl 19.25 kastade vi loss förtöjningarna och lämnade svensk mark och även svenskt vatten efter att först ha passerat Buskär och sen Vinga fyr. Första kvällen blev dramatisk på grund av flytgarn överallt. I helgen kom också den med spänning emotsedda ”Seasonal Ice Outlook, For North American Artic Waters, Summer 2010”. Den gav oss ”både och” känslor, vi måste nog läsa den igen, prata med Peter i Cambridge Bay för att riktigt kunna tolka alla data. Läs själva …

http://ice-glaces.ec.gc.ca/prods/ARCTIC001/20100602000000_ARCTIC001_0005009206.pdf

Norge nästa…

Lämna ett svar