Bergen by night

juni 15th, 2010

Det var ganska exakt 2 veckor sedan vi lämnade Råå och en vecka sedan vi kastade loss från Göteborg och nu ligger vi i Bergen och väntar. Egersund, Haugesund och Bekkjarvik blev våra natthamnar på vägen. Då det fortfarande bara blåste nord till nordväst kuling-vindar och prognoserna inte sa annat, så ville vi få bättre seglingsvinkel mot Shetland och Färöarna, därav den lilla omvägen till Bergen. Jag ville också besöka mina vänner Ask och Mildred med barn, som jag och Birgitta träffade och seglade tillsammans med på Svalbard 2005. Ask hade också lovat en extraordinär middag med bara egenfångad sjömat på menyn. Men först gällde det att hitta en plats i hamnen. Det var matmarknadsfestival i helgen. Alla platser var upptagna av alla dessa motorbåtar och det fanns ingen plats. Vu hittade först en där brandväsenet körde bort oss så vi tog saken i egna händer och förtöjde mitt i smeten vid fisktorget med tusentals turister som nästan satt i vår sittbrunn och åt små räkmackor, fish and chips, för 100 NOK stycket. Några meter förut låg en bar, där man visade fotbolls-VM-matcher och i pauserna körde man karaoke, hela dagen och halva natten.
Ask som själv är långseglare vet vad som gäller, självklart fick vi tvätta kläder och ta en dusch (att duscha i hamnen kostade 120NOK!). Till förrätt serverade Ask stekta pilgrimsmusslor i sötsur sås med gott vitt vin. Till huvudrätt fick vi en ”breflabb”, marulk tillsammans med historien om den. Ask var och dök vid Sotra då han fick syn på breflabben som låg stilla och tryckte på botten. Den visade sig väga 26 kg och var inte helt lätt att simma iland med. Fantastiskt gott exklusivt fiskkött som vi kände oss hedrade att få vara med och dela. Efterrätten var friska röda vinbär med vaniljsås, också det typiskt norskt. Vi fick också med oss från Ask den första positiva väderprognosen och imorgon seglar vi, mot Färöarna. Vi skickar texter via kortvågsradion nu. Tyvärr svårt att få över bilder. Men de kommer …

Ett svar till “Bergen by night“

  1. Peter skriver:

    Visst, marulk är en delikatess men är också med på WWF:s röda lista.

Lämna ett svar