Viking by night

juni 17th, 2010

Vi visste att dom finns, att dom är många och att skärpt utkik är nödvändig men överseglingen från Norge till Shetland innebar en hel natt till sjöss. Vi såg dom överallt på Viking-bankarna, på Troll-fältet och hela vägen. Dom liknar en hel upplyst stad på styltor med sin karakteristiska brinnande eldsflamma på ena sidan. Tillsammans med supplyfartygen som förser plattformarna med förnödenheter, fanns ”Guard-pilots” cirklande runt varje rigg. Det fanns också vanliga lastbåtar på väg genom fältet och hundratals fiskebåtar. Vid ett tiden på natten blev vi uppropade av en snabbpratande amerikan på en av pilotbåtarna som sa att vi måste ändra kurs. De arbetade med en fyra sjömil lång kabel som vi inte kunde eller ville segla över. Har man som vi nu har en AIS ombord så blir all kommunikation mycket lättare. AIS innebär att vi ser alla andra fartyg med namn, typ av båt, fart etc på vårt elektroniska sjökort. Och dom ser oss! Vi fick ny kurs att styra och senare besked när vi kunde återuppta vår ursprungliga kurs.
Natten är kort på dessa latituder och grynings och skymningsljuset innebar att vi inte såg ljusen längre.
Vi tackar vår lyckliga stjärna för att vi verkligen satsade på bra kläder. Dessa kalla nordliga fuktiga vindar går genom nästan allt. Våra ullunderkläder från Woolpower är guld värda, men lika viktigt är det att inte frysa om fötter, händer och huvud. Det blir mycket stillasittande under seglingsnätter och vi vill inte frysa! Med våra superstövlar från Powerboots, skidhandskar, favoritmössan och nya Musto-seglarställ har ingen ännu frusit. För ännu kallare segling framöver har vi sparat extra fleece kläder …

2 svar till “Viking by night“

 1. Marie skriver:

  Hej igen!
  Det är spännande att följa er på nätet! Attans så kallt ni har det, här i Göteborg har det blåst en iskall vind hela dagen, så tjocktröjan har varit skön 🙂
  Vi hoppas på varmare vindar för båder er o oss här hemma……………
  Låter som AIS var en bra sattsning, känns tryggt!
  Kramar, Marie & tjejerna

 2. Anna skriver:

  Hej!
  jag är ganska så avundsjuk på er även om ni har det kallt, jag vet ju att ni har ullunderställ:)
  Denna helgen är det Potatisfestival i Alingsås och stohejjet har redan dragit igång med tivoli och liveframträdande (blir nog inte mycket sömn i helgen med tanke på att jag bor mitt i smeten). hoppas ni har det lungt och skönt!
  kram Anna

Lämna ett svar