Mot Färöarna

juni 18th, 2010

Hur tyst kan det vara? Hur stilla och fridfullt kan det bli? Eller känner vi bara kontrasterna så mycket mer här i en liten ankarvik, ”Wester Wick of Copister” på södra Yell, en av Shetlandsöarna jämfört med gårdagens otroliga puls och ”oljud” i Bergen. Vi hade räknat med att vara framme på Shetland några timmar senare, kring midnatt, vid HW, högvatten för då skulle vi få medström genom ögruppen men överseglingen från Norge blev en fartfylld historia, halvvindssegling i 13 sekundmeter, en rekordsegling. Men med sjösjukeplåster bak alla öron så gick det ändå att leva anständigt med fasta mattider ombord. Värst och svårast är att koka blåbärssoppa på natten, kan något vara mer kladdigt än utspilld blåbärssoppa. Men att överraska dom som sitter ute i blåsten i 8 grader, med varm soppa och en knäckemacka är alltid lika belönande.
Att stångas mot 3,6 knops motström är inte lönt så vi beslöt att ankra upp och sova 3 timmar tills strömmen vänt. Det var inte så lätt att koja in utan Bengt fixade istället fika och sen satt vi bara där och njöt av stillheten en stund, av alla fåren i land, vi kunde också se några små skuttande lamm. På en liten kulle låg det så typiska grå engelska stenhuset med två höga skorsstenar en på var gavel. Längre bort brann en eld, kanske fårbonden eldade upp dagens sopor. Sömnen infann sig dock snabbt och lika snabbt och brutalt väcktes vi av väckarklockan igen efter 3 timmar …

6 svar till “Mot Färöarna“

 1. Görel Stangenberg skriver:

  Hej
  8 gr och blåst måste vara tufft. Hade ni skrivit detta några dagar tidigare hade jag kunnat kontra med fullständigt vit gräsmatta (täckt av hagel). Endast våran ”Nasse” (gräsklipparen) vågade sig ut. Jättekul att exakt kunna följa båten.Ser fram emot nya rapporter på bloggen.
  Hälsningar till alla ombord
  Görel

 2. Ulf Lindwall skriver:

  Hurra hurra hurraaa till Bengt som fyller år idag..
  Hoppas ni har det riktigt gött..

  Grattis Bengt.
  H Ulf med familj.

 3. Peter Bryttne skriver:

  Vad härligt att ni nu verkligen är på väg och att Island väntar. Det låter som en fantastiskt skön segling även om jag personligen tycker dessa oljeborrtorn är rätt läskiga.
  Vilken middag ni fick häromsistens förresten – uj, uj, uj vad gott det lät!!!
  Hoppas verkligen att seglingen till Island blir kanon på alla sätt och vis.
  God segling önskar
  Peter

 4. Lars Ivarson skriver:

  Vad härligt det låter, Färöarna, som vi besökte sommaren 1995. Underbart folk och en fin natur men passa Er för vissa strömmar vid utsatta ställen. Vi har nu kommit ner till Faro på Algarvekusten, Portugal. Båten står på land sedan en vecka tillbaks. Vi ville fira midsommar i Sverige och åkte hem. Önskar Er alla en fortsatt lyckosam seglats. Hälsningar S/Y True Love V, Lars o Marianne Ivarsson.

 5. Idalia skriver:

  Yo no soy intneendpedista, y no solo voté Pirata, si no que me he afiliado. El no haberse centrado en el debate independentista es una de las muchas cosas que me animó a votarles. Un partido en el que conivan independentistas y no independentistas es posible. Es democracia directa, algo que ha dejado de ser utópico, por mucho que nos quieran hacer creer lo contrario.

 6. Menarik juga usulan mas Jojo, PEDULI IPAI tapi kalau SEJUTA RUPIAH kedengarannya serem banget. bagaimana kalau judulnya diganti ” KERTASSERATUSRIBUAN PEDULI IPAI” mungkin lebih PAS,jadi kalau ada yang mau memasukkan 10 atau 20 lembar kedalam KOTAK juga boleh. Para pengurus DPP & DPD bisa menyosialisasikan ke anggotanya.

Lämna ett svar