Vatten, vatten bara vanligt vatten

juli 13th, 2010

Dagens första prioritet var att få vatten, vatten till att skölja bort allt salt från överseglingen, plus att fylla våra vattentankar. En vänlig isländsk gästarbetare fixade så att vi till slut fick en hel tankbil på kajen med en slang och munstycke som på en brandbil. Saltet försvann och tankarna blev fort fyllda och alla kläder på tork. Vi hade åter turen med perfekt torkväder.

 
Efter frukost var det dags för efterlängtad dusch, vi behövde också sannerligen bli avsaltade. Med schampo och handduk gick vi först till turistföreningen för att fråga. Enligt Lonely Planet skulle folket i Nanortalik vara de vänligaste på hela Grönland. Vi blev alla rörande överens om att detta var sanning. Vi mötte inte en enda som inte glatt ville hjälpa oss. Tjejen på turistföreningen blev vår favorit. Hon fixade och hjälpte och sålde såklart också en del souvenirer till oss. Hos hänvisade till hotellet som visade sig vara stängt.

Vi hamnade istället i gamla Nanortalik, i ett välbevarat och spännande museum där David blev vår guide genom historien. I två timmar passerade vi igenom olika hus, tidsåldrar och kulturer och lärde oss hur man jagade säl, isbjörn och val och hur man tog hand om skinn, späck och mat. Vi såg med egna ögon att det i de gamla husen, som stått i hundra år, hade blivit stora sprickor i väggar och golv. David berättade att den globala uppvärmningen gör så att det inte längre finns permanent permafrost utan marken blir mjuk och sjunker, och husen spricker. David var bekymrad.

Vi fick också veta att sista isbjörnen blev skjuten i maj. Den hade kommit med ett av alla isbergen långt norrifrån Grönlands östkust och drivit i land utanför byn.

4 svar till “Vatten, vatten bara vanligt vatten“

  1. Anneli Andersson skriver:

    Hej Eric & Co!
    Här på vårdcentralen är det olidligt varmt och man står knappast ut!!
    Det ser jättehärligt ut när man ser på era bilder och läser i bloggen. Ni kan skatta er lyckliga över denna resa, tror och hoppas vi!
    Ska berätta att Elisabeths mackor har varit tvingad att lägga ner nu när hon blev av med sin bästa kund! Synd om oss alltså, som måste leva på hemlagad mat nu 🙂 Ni har väl konserver så ni klarar er? Såg välmatat ut på bilden i bloggen. Birgitta kommer väl snart med på båten, såg vi? Det blir väl härligt!?
    Grönland verkade välkomna er på bästa sätt! Underbart med sådana människor!
    Håller på att bearbeta Maja för att vi ska få till något bra så att du kan komma och jobba hos oss igen i höst. Vi och patienterna saknar dig! Hälsningar från alla oss på Ekeby vårdcentral!!

  2. Chris skriver:

    Grattis till överseglingen, gött o vara framme! Men jag tror fortfarande jag är längre norrut än vad ni är 😉 Hoppas allt fortsätter att gå enligt planerna utan några större missöden.
    Massa kramar, Chris

  3. admin skriver:

    Hej Anneli
    Tack för ditt trevliga meddelande. Vi har inte internet på båten så det är tyvärr svårt att svara på kommentarer innan de blir ”gamla”. Jag är fortfarande kvar i Sverige men flyger ut imorgon och tar då med din hälsning till Eric.
    Birgitta

  4. admin skriver:

    Hmm, vänta bara, vi ska nog slå dig i längst norrut ligan:)

Lämna ett svar