Genom eller runt?

september 12th, 2010

Den senaste väder och is information vi fått innebär ett svårt val. Nordpolsisen som är fast, ligger långt norrut, omkring 120 sjömil. Den blir inget problem. Framför oss ligger några hundra sjömil med ganska gles is, bedömd som en till tio. Den kan vi segla igenom även om det blir svårt nattetid i mörker. Då måste vi förmodligen gå för motor och spana med strålkastare. In mot land ligger en bred tunga med tätare is, delvis sju/åtta till tio. Som det ser ut nu finns en ränna med glesare is genom tungan, alldeles nära kusten. Men den kan snabbt slutas om det blir hård nordlig vind. Vi vill gärna segla nära land för att kunna gå in i någon vik om det blir hårt väder. Brittiska Young Larry har valt att gå norrut för att runda den tätare isen. Rundturen innebär omkring sextio sjömil längre väg. Nu måste vi besluta om vi ska gå runt istungan eller om vi vågar ta chansen och gå igenom den.

10 svar till “Genom eller runt?“

  1. David Nutt skriver:

    Welcome to America!! It looks like you have a really hard choice before you. I hope it all goes well. David and Judy

  2. Erik R skriver:

    Imponerande! Ni har tur med is och vind. När jag kollar Spot nu på morgonen kommer ni att runda Alaskas nordligaste punkt sent i kväll och gå in till Barrow under natten/tidlig morgon. Sedan bär det söderut!

  3. Peter Bryttne skriver:

    I Stockholm regnar det och temperaturen är bara hög vad gäller det kommande valet. Undrar hur en politiker skulle hanterat denna valsituation. Då dom ju tävlar i att erbjuda allt för inget så hade dom väl fastnat någonstans i mitten. Lite som när Ior tappade sin svans.
    Fantastiskt spännande att läsa rapporterna från er!!!

    USCG är ju inte direkt kända för sin smidighet så jag hoppas ni råkar på trevliga undantag.

    Må riktigt gott allihop
    Peter

  4. Bengt skriver:

    Ojojoj. Låter jäkligt besvärligt, farligt, spännande och på något sätt underbart.
    Tänk vad vardagsbekymmer kan kännas enkla, när man står inför de ”naturliga”val ni måste göra.

    Prata med varandra, tänk högt.
    Jag vet att ni gör kloka beslut!

    Stay cool

    Bengt

  5. Ewa skriver:

    Det beror på hur mycket konserver ni har kvar…. Better be safe than sorry, å andra sidan om ni vill vara trygga så kanske ni seglat i Öresund i stället :))

  6. Christina Backe skriver:

    Hej på er!
    Härligt att se att ni är igenom även om ni har långa distanser framför er. Naturen verkar vara underbar men kylanPUH. Fryser härhemma i höstrusket som börjat infinna sig. Vi önskar er vidare lycka till och ser framemot att krama er igen.

  7. Erik skriver:

    Grattis! Ni rundade nordligaste punkten i Alaska i går kväll, passerade Barrow och tycks ligga på en fin kryss söderut! Jisses vad det går bra nu!
    Det är så roligt att kolla på Spot var in är och vinden på http://www.yr.no och titta på Googls kartor med foton där ni seglar. Otroligt var människorna har varit med sina kamror! Orörd villmark? Jag blev lite skraj när jag upptäckte hur amerikanernas oljeverksamhet finns på de mäst otroliga ställen i Alaska. Vad jag lär mig om ett område av världen som varit ”vitt” i mitt kunnande. Jag önskar ni hade möjlighet att blogga lite oftare 🙂

  8. Yvonne Freudenthal skriver:

    Jaa kära Ni! I Min Värld Är Det Resans Svåraste Beslut. Men Ni är Kloka Modiga och Äventyrslystna Så Det Blir Bra.
    Varma Kramar Till Er Allesammans

  9. Elizabeth "Syss" Boye skriver:

    Ja kära Yvonne och alla vi andra ”här hemma”…det vi får ha nu är en stor tillit till att de rätta besluten blir tagna vid rätt tillfälle och tid… ”break a leg”;)

    Ni är ständigt i mina tankar!
    Fortsatt god tur!

    Bamsekramar,
    Syssan

  10. S/Y Mary skriver:

    Wow! Imponerande. Det här är vad jag kallar äventyr! Kram från Galicien! Linda

Lämna ett svar