Cape Sabine

september 20th, 2010

Vi seglade och seglade, Nordamerika och Alaska är många, många gånger större än vi någonsin kunde fatta. Ibland medvind som gav härlig segling, ibland ingen vind som gav motorgång. Så plötsligt efter tre dygn från Point Barrow kom den, den utlovade hopplösa motvinden. Massa vind rakt i näsan. Nä, nu ville vi inte mer, revade segel och kryssade rakt ner mot ett utstickande Kap, Cape Sabine. Ariel sparkade och slog när hon stampade upp på vågkam efter vågkam och dundrade ner i dalarna med en krasch. Alla grejor i skåp och stuvutrymmen brakade från sida till sida när hon slog över på andra bogen. Till slut, så skönt, gick ankaret äntligen, i sjölä på sex meters djup. Vinden fortsatte tjuta men tji fick den. Vi var allihop trötta och slitna, illaluktande, frusna, hungriga och hade inte sovit en hel natt på en vecka. Vattnet ombord var slut, dammråttorna låg i högar och ingen medvind var utlovad på ytterligare fem dagar. Den soliga dagseglingen längs Grönlands kust och de relativt korta sträckorna genom själva Nordvästpassagen var långt borta. Men konstigt nog, efter en kreativ konservburksmiddag med ett glas vin och tolv timmars nära medvetslöshet, skrattade vi igen tillsammans över morgongröten och en burk äpplemos vi oväntat hittat under durken.

6 svar till “Cape Sabine“

  1. Hej! Nu vill vi ansluta oss till alla gratulanterna! Vilken prestation och fy för attan vad otrevligt det hörs! Men som ni skriver, konstigt så fort sådant glöms bort. Ha det nu så bra framöver, vi ser fram emot att få träffa er. Varma goa kramar till er!

  2. Erik skriver:

    Cape Sabine??? Ursäkta men nu är jag lite förvirrad. Enligt Spot seglade ni FÖRBI Cape Sabine långt ute den 15/9 med kurs för Agiak Lagoon????
    Kan se ut som ni stannade där några timmar innan ni gick västerut till Cape Lisburne där ni troligen har laddat innan ni började det långa sträcket rakt söderut mot det ”trånga” sundet där gränsen går mellan USA och Ryssland. Eller är jag fel på det? Är signalerna från Spot inte att lita på?
    I alla fall är ni några tuffa och duktiga seglare som har klarat av det så långt. Och när man zoomar lite ut och in på kartan: vilka distanser det handlar om! Huj vad ni är långt från Nordvästra Skåne! Fantastiskt och fram för allt jätteroligt att få följa er på färden.

  3. Peter skriver:

    Detta är en helt otrolig och fantastisk bedrift. Sicken resa. Att ni vågar! Det är ett avundsvärt mod hos er. Jag har precis börjat följa er resa och ska nu försöka fortsätta med det från min bekväma plats i ”trygga” Malmö. Lycka till

  4. Thomas skriver:

    Det måste var svårt att planera denna etapp när det finns så få ställen att söka skydd. Finns det justa 5-10 dagars prognoser? Stämmer de något sånär?

    Jag håller tummarna för lagom mycket västlig vind resten av resan!

  5. Bo Wiman skriver:

    Hur Törs ni? Vi nöjer oss med kryssning på Donau, där tror jag inte på vågor.

  6. Ewa skriver:

    Ni är galna 🙂 tur att ni har vin ombord….Att kunna hitta guldkornen i livet är ni duktiga på ..kramar Ewa

Lämna ett svar