Tor Viking

oktober 2nd, 2010

På puben träffade vi två trevliga norrmän som visade sig tillhöra besättningen på Tor Viking, en svensk isbrytare från Trans Atlantic, som låg i Dutch Harbor, nu inhyrd av Shell för att transportera oljeriggar i området. Nästa förmiddag kom Anders och Måns från samma skepp och hälsade på ombord Ariel IV. Dagen därpå blev vi hämtade till Tor Viking och fick lyxlunch tillsammans med kapten Finn. Efterlängtade duschar, tvätt som lovade rena lakan till kvällen och en intressant rundvandring. Wow, vilket muskelpaket, motorer, maskiner, enorma winchar som kunde bryta is, transportera isberg och flytta stora oljeriggar. En kompetent sammansvetsad besättning som jobbar stenhårt tillsammans i fem veckor för att sedan åka hem och vila i fyra veckor. ”Det går bra om man har en förstående partner därhemma som kan ta hand om familjen” sa flera av dem. Framåt november ska Tor Viking återvända till Norden via Nordostpassagen eller Nordvästpassagen. Isen har lagt sig och det lär bli tufft.

Vi avslutade dagen med att konstatera att vi träffat fler intressanta och lite udda personligheter i Arktis och Alaska, än i någon annan del av världen vi besökt. ”De som är här har alla blivit bitna av polarbacillen” sa kapten Finn.

2 svar till “Tor Viking“

  1. So right in say that those go to the arctic get bitten by the polarbacillen. I don’t know how that translate exactly but whatever it is Judy and I have it.

  2. Erik skriver:

    Ser att ni nu har börjat på vad som troligen är sista etappen från Dutch Harbor till Anchorage. Otroligt hur väl ni har lyckats enligt tidplanen!
    Jag återvände till hemsidans flik där ni presenterade planerna för resan och blev på ny ödmjuk vid att bli påmind om vilken otrolig expedition ni inte enbart har fantiserat om men faktiskt genomförd med bravur! Vilka distanser! Vilka ökända havsområden ni har kryssat(Grönland/Vestisen är beryktat bland norska fiskare) ! Vilka utmaningar ni har antagit! Vilket äventyr! Man får lov att vara lite avundsjuk här vid köksbordet där största hotet är att inte tidningen kommer i morgon ….)
    Mål för veckan: att få båten avmastad och torrsatt.

Lämna ett svar