Väder hit och väder dit

oktober 5th, 2010

I denna vilda del av världen är vädret extremt svårt att förutse. Vindriktningar och styrkor ändras från dag till dag och från stund till stund. Vi seglade på ”helspänn” från Dutch Harbor beredda på kontinuerliga segelbyten anpassade till ökande och minskande vindar. Men det lågtryck med stormvindar som var utlovat för tredje dygnet vågade vi inte utmana utan gick in i en ankarvik, Coal Harbor, för att invänta ljus och sedan slinka runt udden in i en liten skyddad hamn Sand Point.
Med morgonljuset kom nya Gribfiler via kortvågsradion. De berättade att lågtrycket redan dundrat förbi! Hm, vi människor anses ju vara ganska flexibla. Men vi hade haft ett himla kämpigt dygn och sett fram emot att komma i hamn ett tag halvägs och få vila. Trots att vi alla egentligen ville vidare för att ha några extra dagar på slutet till att utforska ön Kodiak, berömd för alla sina grizzlybjörnar, var det svårt att direkt tänka om. OK, vi tog beslut att segla vidare direkt, på ett snabbt skeppsråd. Jag gick tillbaka till min hytt och spände upp sjökojen, som jag precis hade fällt ner en timme tidigare.

4 svar till “Väder hit och väder dit“

  1. Bengt Larsson skriver:

    Såg en glimt av er på Youtube. Filmat från S/Y Anna
    http://www.youtube.com/watch?v=_pgtiqvMc7M

    Bengt

  2. Anette Rydell skriver:

    Jag vet inte om min kommentar har framkommit, men Anette och Roland hälsar till alla och hoppas att Kåre snart kommer hem till Norrköping och till sin familj

  3. Erik skriver:

    Visserligen jobbigt att gå ut från Dutch Harbour! Fy fasan vad kaffet smakar gott här hemma när jag läste om vatten i bakre sittbrunnen. Kollade några snuttar på Youtube med krabbfiskarna ni mötte för riktigt å känna på det otäcka när havets krafter tvingar oss att lämna de mysiga drömmarna….
    Men sedan ser det ut att ni nästan har för svag vind fram några dagar till ni går in sista dygnet mot Anchorage. Då det ser ut att ni får vinden rakt mot och lite tilltagande…? Men så är det kan hända enbart från ovan…. från Skåne.
    Nu har vi regn och masten ska av kl 14:00. Viker man sig för kyla, snö och is bli säsongen kort.

  4. Erik skriver:

    Alla vänner till Ariel IV:
    Just nu torsdag visar Spot att de ankrat i Geographic Harbour. Jag hittade en sida med foton på Google. Undrade varför de tagit sig in där. Trångt och krångligt. Nu vät jag bättre!

    http://www.alaskastock.com/resultsframe.asp?txtkeys1=geographic%20harbor

    Titta in. Ett otroligt vackert område där grizzlybjörnen chefar. Hoppas de har tur med vädret…

Lämna ett svar