Langkawi Malaysia.

 

 

Ariel IV 2000-12-03

 

Resebrev 126; Langkawi, Malaysia.

Malaysia har utnämnt en plats Langkawi, strax söder om gränsen till Thailand, till "skattefri" för att locka turister. Eftersom Singapore blivit nästan lika dyrt som västländerna hoppades vi kunna hitta billig elektronik i Langkawi istället. Där fanns bara parfym, sprit och cigaretter. Undrar vad de leende malaysiskorna, under sina vackra mångfärgade "tältklänningar" och muslimska slöjor, tyckte om shortsklädda barbröstade högröstade australiensare och andra, som tömde den ena bägaren öl efter den andra. Vi seglade in i den Langkawiska ögruppen genom ett grunt sund och fann lummig grönska och den ena stranden vackrare än den andra. Men havsvattnet var fortfarande grumligt som det varit ända sedan östra Indonesien. När vi simmar vill vi gärna kunna se landskapet och invånarna under oss. Vi har sett de klaraste av alla klara vatten, och vet hur underbart det kan vara. Liksom överallt tidigare i Malaysia kunde vi ankra var vi ville. är det slapphet från myndigheter eller en härlig frihet för människor? Ofta känner vi oss inringade av bestämmelser i livet därhemma. Malaysia är ett av de länder som utvecklas snabbast mot västerländskt varande. Vi ser på mångfalden av snabbmatsrestauranger och överflödet av plastpåsar att de kommit en bra bit. På Vanuatu fanns inte en plastpåse på marknaden. I Indonesien tog man med sig sina egna. I Malaysia får man hur många plastpåsar som helst. Varje halvkilo tomater eller liten bit ingefära får en egen påse. Sen läggs alla de små påsarna i en stor plastkasse. I västerlandet försöker vi sluta använda plastkassar igen. Ta med din egen väska eller köp en miljövänlig kasse av tyg

Amerikanska "Jenny Gordon" hade seglat med "Raja Muda Race" uppför malaysiska västkusten. Familjesegling med många fester emellan. Seglingsfantasten hans majestät sultanens son, höll sin hand över det hela. Malaysia består av 13 delar med varsin sultan som ledare. Av de tretton väljs en, av de övriga, till "kung" av Malaysia. Men en premiärminister har, nu för tiden, den verkliga makten. Chris kom ensam över till oss från Jenny Gordon. Hans Susan hade haft feber till och från under hela seglingen. Nu låg hon på privat sjukhus med konstaterad malaria. Kunde blivit farligt om hon inte fått god vård snabbt. Chris valde att låta lokala läkare behandla henne. "De vet nog mer om malaria än den bäste i USA", sa han. "Och det är billigare också." Efter tre dagar var Susan tillbaka på Jenny Gordon och verkade ganska pigg även om medicineringen skulle pågå ännu några veckor. Hon tyckte det var spännande på sjukhuset att inte veta om en beslöjad sköterska, en med prick i pannan, en med sneda ögon, en manlig med turban eller bara en vanlig sköterska skulle komma in genom dörren varannan timme. Chris satte upp ett enormt stort myggnät över hela sittbrunnen på Jenny Gordon. Vi räknade baklänges och gissade att någon mygghona på Bali måste ha stuckit Susan, när hon åkte motorcykel med Chris över ön.

Franska superyachten "Matokaoma" kom in. Båtnamnets fem stavelser är inledningar till ägarnas fem barns namn. ägarna var ombord. Våra vänner besättningen; Ehrvé och Sandra, vågade inte komma ombord på Ariel och dricka kaffe. ägarna kunde se det. "Jag var en dag från döden" ropade Ehrvé från deras lyxiga dinge med säten och styrpulpet. "En läkare sa att jag hade fått influensa, men jag fick bara mer och fler feberattacker. Till slut fick vi kalla på ambulans. På sjukhuset konstaterade man att det var malaria jag fått och att mina blodplättar var nästan slut. I två dygn låg jag med syrgas och intensivvård. Hade varit snöpligt att bara dö så där mitt i ett världsäventyr."

Rasmus och Jens målade varsin adventskalender med skattjakt till varandra. På söndagen tände vi ett ljus i den stake som Rasmus täljde av mahogny, förra året på Tonga. Där fanns också en kung. Snart seglar vi mot monarkin Thailand.

Birgitta Boye-Freudenthal


arielfyra@hotmail.com

Webskötaren

Indexsidan

Nästa resebrev