Startsidan > Mot Nordpolen > Resebrev > Resebrev 9

<<<>>>


Ariel IV 20 juli 2004

Florö till Ålesund

Under veckorna tillsammans med våra tillfälliga besättningar kommer vi dem närmare än vad vi kunde föreställa oss. Det är härligt att konstatera hur bra det fungerar och att känna hur nära vi kommer varandra trots den korta tiden. När vi står på kajen i Florö och ska vinka av Tina, Henrik, Kirsten och Alexander känns det både tomt och trist. Även om de redan har anmält intresse för att mönstra på nästa sommar vid Spetsbergen och Grönland. Hurtigruttsbåten tutar dovt och försvinner mellan bergen söderut. Vi vet att den kommer att passera flera av de öar där vi har njutit av livet tillsammans, vandrat, paddlat, badat och sjungit vid lägerelden. Akterkojerna står tomma med gästtäckena ihoprullade i hörnet. Men vi ägnar dagen åt att städa och tvätta och nästa dag kommer Petra från Helsingborg och Bengt från Hofterup. 

Den norska skärgården får vår svenska bohuslänska motsvarighet att krympa till en mycket liten och mycket tätt befolkad dito. Vi har seglat genom fjordliknande passager med hisnande tusenmeterstoppar istället för strand och med snöklädda toppar en bit bort. Men nog katten öppnar sig vattnet plötsligt i andra änden och leder oss rakt på någon vacker liten skärgårdsö. Det är bara att ta för sig. Här finns ingen annan, mer än öborna själva, deras sommarbesökande släktingar, några gästande lokala norska motorbåtar och någon enstaka långseglare. Visserligen har de flesta öarna en minskande fast befolkning men människorna här biter sig fast i sin hembygd och söker ständigt nya vägar till försörjning. 

På ön Faeröy har man startat ett anspråkslöst feriecentra. En liten brygga för gästande båtar. Ariel IV får knappt plats. Två hyttor till uthyrning på bergskanten. Ett litet bageri som försörjer gäster och de 200 bofasta med bröd. Ett moderhus med fyra rum till uthyrning, utedass till de båtbesökare som behöver och en krog med sex bord. Den kväll som vi var där var det mer än knökfullt av lokala gäster på krogen. Vi frågade, utan hopp om framgång, efter Internet för att kunna skicka bilder. Det fanns inte, men en ung kock föreslog att vi kunde komma hem till honom och skicka. Han följde oss till en gammal bondgård, förbi sina föräldrars köksdörr och uppför en vindstrappa till sitt eget rum. Där lämnade han oss ensamma och sa att vi kunde sända det vi behövde. 

På ön Silda strax söder om Stadtlandet finns tretton bofasta personer. I en kur vid kajkanten finns nitton brevlådor. På åtta av dem står åtta olika norska efternamn skrivna eller målade. På de övriga elva brevlådorna står elva olika förnamn, men alla har samma efternamn: Silden (= sillen). Olav Silden, Anders Silden, Bjarne Silden, Helga Silden …

På en informationslapp finns personer med ansvar för turbåten, restaurangen, hamnen, posten och fiskenäringen namngivna med telefonnummer. Alla har samma efternamn. Gissa vilket! Vi besteg den högsta toppen på Silda och förundrade oss på vägen återigen över den oerhört frodiga markgrönskan på öarna. På bergen växer dubbeltjock mossa med mjuk äng ovanpå. Vi sjunker till fotknölarna i det mjuka och gläder oss åt att en motsvarighet till vår barndoms ängar fortfarande finns kvar. Vi har bekymrat oss över hur de sydsvenska unga flickorna ska kunna hitta sina sju vilda midsommarblommor att lägga under kudden. Nu vet vi att de kan åka hit. Från toppen skådade vi ut över Stadtlandet, Norges andra Kap Horn. Som en tät rad vilande gigantiska elefanter med framben och snablar framför sig och med stängda ögon och öron formade sig den mäktiga halvöns klippvägg i raviner och rundade utsprång. Majestätisk att se på men med ett synnerligen dåligt rykte i seglarkretsar. Många fartyg har förlist utanför Stadtlandet med dess yttersta udde kallad Stålet. Ovanligt stora vågor, flera outmärkta undervattensskär, oförutsebara korssjöar, starka strömmar och plötsliga hårda vindkast har rapporterats därifrån. Tillsammans med vår besättning förberedde vi oss noga för rundningen, hämtade speciella rapporter om sjö- och väderförhållanden, sjöstuvade lösa grejor i skåp med säkerhetsreglar, skalkade luckorna och fäste livlinorna i våra kombinerade flytvästar och säkerhetsselar. I övrigt är Ariel IV alltid redo för hårt väder med revlinor ikopplade och med backstagen förberedda att sätta an. Första delen av seglingen ut från Silda blev härlig med lagom slörvind. Vi satt med nedfällda sprayhoodar i sittbrunnarna, käkade norska wienerbröd och njöt av solen som var framme mest hela tiden. Men längst ut vid sydvästra udden, kallad Huvudet, började sjön sjuda av oroliga underströmmar, vinden friskade och den långa havsdyningen blandades upp med bråkiga korta meterhöga vågor. Vi revade segel och kontrollerade med jämna mellanrum vart den mörka molnbanken i söder rörde sig. Norrifrån kom en konvoj med mindre motorbåtar eskorterade av en räddningskryssare. Längre ut låg ett par fiskebåtar och slängde i vågorna. Ariel IV rusade som ett tungt lokomotiv i över tio knop genom det kokande havet och rundade Stålet med beslutsam kraft. En bit in på andra sidan tog vinden plötsligt slut och seglen hängde helt slaka. Dyning, vågor och ström försvann som i ett trollslag. Vi vinkade åt en mötande svensk segelbåt, Akka, och hoppades att rorsmannen där förstod vad som låg framför. Han skulle bli tvungen att kryssa mot vädret runt Stålet. Vi återgick till att beundra det storslagna landskapet och dukade fram en försenad lunch.

Birgitta och Eric Boye-Freudenthal


Startsidan > Mot Nordpolen > Resebrev > Resebrev 9

<<<>>>

 

arielfyra@hotmail.com