Startsidan > Mot Nordpolen > Resebrev > Resebrev 12

<<<>>>


Ariel IV 12 aug 2004

Hurtigrutten och Svartisen

På väg till Brönnöysund passerade vi Rörvik, ett litet fiskeläge. Utanför hamnpirarna finns en överdimensionerad kaj som inte stämmer med byn storlek. ”Där möts Hurtigrutta”, berättade en fiskare. ”Den sydgående och nordgående båten ligger där samtidigt.” De numera stora färjorna trafikerar dagligen hela kusten från Bergen i söder till Kirkenes i norr. På vår segling längs västkusten har de svart, vit, blå och rödfärgade skeppen kommit att bli som passerande vänner. För den som vill följa med hela resan tar det sex dygn. De flesta åker bara en bit, för att hälsa på någon eller uträtta ett ärende. Precis som med buss på andra ställen. Det går mycket fortare att ta Hurtigrutten än att kringla sig runt fjordar och fjäll i bil. Nuförtiden är den största delen av passagerarna turister från hela världen. Vi kan intyga att sjöresan som av många betecknats som världens vackraste, verkligen är det.

Vännerna, familjen Brattström-Källén, kom med den nordgående båten från Trondheim som angör Brönnöysund klockan ett varje natt. Vi hade tillbringat kvällen för ankar i en vacker bukt och planerade att hämta våra nya gäster med dingen. Men vid tolvtiden rullade en tät dimbank in och vi föredrog att återvända till bryggan. Efter 36 timmars resa med tåg till Oslo, nattåg till Trondheim och Hurtigrutt sista biten tyckte Torben och Kacka, Anna, Josef och Nils att det var ganska skönt att Ariel IV låg förtöjd i hamn.

Vid bryggan låg också segelbåten Cloud Walker med en härlig norskbrittisk familj ombord. Jens fick snabbt en kompis i jämngamla Robin. De svingade sig i riggen och dök i hamnen helt glömska av den faktiska temperaturen. Vi blev inbjudna på öl i kvällningen i god långseglartradition. Cloud Walker ska liksom vi segla till Svalbard nästa år och vi kommer att hålla kontakt under vintern. Robin har redan bestämt sig för att bli professionell skeppare, liksom sin far, när han blir stor. Den långa seglingen till Svalbard blir första anteckningen i hans kommande meritförteckning. Till hösten ska han följa med några veckor när hans pappa seglar hem en båt som ska levereras från Aten.

En dag fyllde jag Birgitta år och hann inte ens börja sova räv förrän hytten var full av gitarrspelare och ett antal morgonhesa födelsedagssångare. De som inte fick plats i hytten deltog genom luckan i hyttaket. Ariel IV låg för ankar i en helt bergomgärdad lagun och vi började dagen med att bestiga en topp. Födelsedagen blev sedan en härlig lång avslappnad seglardag med stilla gång genom vattnet. Jens och Nils bakade en kaka. Josef hade kökstjänst och brassade käk hela dagen. Jag lärde mig grunderna i vikingatida brickbandsvävning. Anna läste sin bok om hur några invandrare upplever sitt liv i Sverige. Eric navigerade i den kluriga norska skärgården. Sjömärkena här stämmer inte ofta med IALA internationella system. De ser mera ut som hemmasnickrade och tillhörande förra århundradet. En IALA farledsboj utmärker den gräns man inte bör segla utanför. Ett norskt märke står oftast mitt på ett grund. Om man seglar nära märket, även om det är på rätt sida, går man donk på grund. Med jämna mellanrum tog alla varsitt pass vid rodret. Födelsedagsmiddagen avnjöt vi alla sittande runt bord i sittbrunnen medan Ariel IV styrd av autopiloten Lill-Alf seglade själv. Vi passerade högtidligen Polcirkeln som är gränsen till midnattssolens land.

Om vi tidigare har berättat om att fånga fisk så var det småpotatis mot hur det är här, när vi nu kommit upp i Nordland och närmar oss Lofotsområde. Nils fångar fisk. Torben fångar fisk. Jens, Eric och Josef fångar fisk. Havet formligen kokar av fisk. Fisk i folie, fisksoppa, stekt makrill … Ja det är härligt, förmodligen så som det var förr vid Sveriges västkust, att när som helst slänga ut linan och direkt få resultat. Torben bytte en spann fisk som vi inte förmådde äta upp, med en polsk långseglarbesättning, mot några öl. Och så lärde han dem att filea.

Det känns och märks att vi nu kommit långt norrut, i höjd med tio mil norr om Luleå. Även om högtrycket fortsätter och solen öser. Hus och byar ser vi sällan. Öarna är höga, mäktiga och karga. Fjällen samlas närmare och närmare kring vår väg och snö finns alltid någonstans att se. Josef tycker att vissa häftiga landskapsbilder är som tagna ur Sagan om Ringen. Efter hård härlig kryss i drygt tio sekundmeter lämnade vi ytterskärgården och styrde in i Holandsfjorden mot Svartisen. Norges största glaciärområde har släppt ut ett brett finger mellan två toppar, där den tusentals år gamla isen pressar neråt och näst intill når havet. Det knakar och brakar som åska när den tio meter höga kanten släpper ifrån sig en iskalv. Det droppar och rinner, plaskar och forsar när den gigantiska glaciären hela tiden smälter långsamt. Bergssidan bredvid är full av vindlande vattensprång. Under berget finns tunnlar som tar tillvara den största delen av smältvattnet och omvandlar det till vattenkraft. Glaciären ligger lysande blå, vit och lite grå ovanpå som ett gigantiskt forntidsmonster utsträckt från havet hela vägen uppför fjällsidan och liksom klamrar sig fast för att inte glida ner. Eric ser att den blivit mindre sedan han sist var här för tio år sedan. Månne växthuseffekten kommer att segra över det kämpande monstret.

 

Birgitta och Eric Boye-Freudenthal


Startsidan > Mot Nordpolen > Resebrev > Resebrev 12

<<<>>>

 

arielfyra@hotmail.com