Revolution

november 26th, 2013

Revolution blueSå har vi nu nått vårt huvudmål 2013, La Paz, Mexiko. Förstaintrycket mycket gott, mycket mexikanskt, mycket avslappnat, mycket öl och många tacos och margaritas. Namnet La Paz betyder fred, och visst är det hur fredligt som helst här, men överallt syns minnen av uppror och revolutioner.

Huvudgatorna heter Calle 5 maj, Calle 16 september, Calle 5 februari och Calle 10 november, alla är viktiga dagar i landets historia. Den 20 november när vi vandrar på gatorna visar det sig vara revolutionsdag och därmed helgdag. Polis, militär, skolor och föreningar har samlat sig till en flera km långt tåg som taktfast paraderar genom stan. Folk utstrålar stolthet över sin historia då Pancha Villa och alla de andra hjältarna i början av 1900 talet befriade folket.

Vi känner oss som i gamla tiders vilda västern, bland cowboys med lasson och stora hattar, ridande poliser, vrenskande kraftfulla hästar och sköna flickor med ammunitionsbälten och gevär. Första gången de kallar oss gringos blev vi riktigt fulla i skratt. Men nu har vi förstått att ordet från vår barndoms serietidningar fortfarande gäller.

Kommentera » | 1 Kommentar »

Haj, dorado och kaktus

november 20th, 2013

Bi & E & katusKonstigt men nu skönt att lämna rallyts intensiva livsstil. I sällskap med kanadensiska ”Celebration” på väg från turisthektiska Cabo San Lukas till La Paz som påstås vara mer ”mexikanskt”.

Lugna stilla seglingsdagar, en av dem i sällskap med en haj. Vi såg fenan sticka upp men trodde först det var en sköldpadda, som vi tidigare sett ligga med en labb i vädret. Så skar den olycksbådande nosen vattenytan och bestämde att vänta med att bada.

Senare rasslade fiskelinan ut på först ett fiskespö och sedan direkt det andra. Lätt kaos! Snabbt in med genuan för att minska fart. Fram med handskar, krok och kniv. Första fisken var en liten skipjack tuna. Vi hann tyvärr inte släppa den direkt utan den stackaren fick hänga där ett tag medan Eric kämpade med det andra spöet. Wow, en stor stark som hoppade, for fram och tillbaka och kämpade för sitt liv. Upp på däck kom en obeskrivligt vacker dorado, glittrande i guld, orange och grönt. Men, djävlar, den gled längs däck, lyckades slå sig fri och ner i det varma, turkosblå havet igen. Den var egentligen värd att få sin frihet igen. Men fisken hade aldrig en chans, kroken satt så hårt att Eric till sist lyckades få upp den på däck igen. Och visst är det sorgligt att se hur en guldmakrill förlorar sina skimrande färger och blir helt grå när kniven skär. Men mums vad god den var!

Soldränkt segling med vandring iland emellan, nu definitivt i kaktusland.

Kommentera » | 1 Kommentar »

The spirit – wow

november 13th, 2013

The spirit of HaHA rallyVi fick det största och viktigaste priset i rallyt; priset ”The spirit of Baja Ha Ha rally”. Bland 150 båtar var vi den som hade bäst Ha Ha spirit! Vi var fullständigt förstummade vid prisutdelningen. Alla fick olika priser. Vi fick tredje pris för segling i vår grupp, liksom alla båtar som inte fick första eller andra pris. Men ”The spirit” priset fick bara vi. Wow vad vi blev glada, och STOLTA. The spirit i HaHa rallyt står ungefär för engagemang och kämpar-anda kombinerat med lekfullhet och humor, precis det som vi tycker är viktigt. Den flaska tequila med handskrivna guldband som var prispokal, kommer att drickas i mycket små glas vid ytterst viktiga tillfällen.

Andra som prisades under jubel var: de båtar som seglat hela vägen (6 stycken, som inte gått för motor ens i stiltjeperioder) den yngste seglaren (3 år), den äldste seglaren (86,5 år), den båt som haft störst problem med spinnakern (den skörade helt), den seglare som råkat ut för störst blåmärke (en kvinna med dmstort märke på skinkan), den seglare som fått största fisken (en 150 kg vithaj) och den som fått flesta fiskarna (8 yellowfin tuna, en guldmakril och en wahoo)

Lars och Charlotte har nu mönstrat av, Maria seglar med en vecka till. Stort och varmt tack till vår besättning för att vi genomförde rallyt så riktigt bra tillsammans!

Nu sticker vi ut på egna Mexikoäventyr, imorgon mot La Paz.

Kommentera » | 6 Kommentarer »

You name it!

november 11th, 2013

30,6 grader i vattnetBåtnamn är viktiga saker. Namnen på de nu omkring hundra båtarna omkring oss i rallyt säger en hel del om sina ägare. De kan handla om längtan efter bättre klimat eller väder som ”Sunshine”, ”Pacific Breeze” och ”Endless Summer”, djur och natur som ”Winterhawk”, ”Moondance”, ”Dolfino” och ”Green Panther”, drömmar som ”Cool Change”, ”Set Me Free” och ”Miss Adventure”, musik som ”Hotel California”, ”Let It Be” och ”Celebration” eller som personnamn, ofta på en älskad kvinna, som ”Angelina”, ”Betty Jane”, ”My Bonnie Karen” eller ”Anna”.

”Ariel IV” är den fjärde i raden av våra båtar. Den första Ariel var en vacker skärgårdskryssare i trä. Hon hette redan ”Ariel” när Eric köpte henne. Ordet Ariel handlar om vind. Det finns en god, lite busig, vind ande i Shakespeares drama ”Stormen”. Tvättmedel och sjöjungfrur är inget vi bryr oss om.

Vi har träffat en båt som heter ”Still crazy after all theese years”. Det måste vara lätt jobbigt att bokstavera namnet vid formella anrop.

Namnet på stället vi nu har nått är Cabo San Lukas. Mållinjen är korsad, målet är nått, hurra för oss!

Margharitas gjorda, soltaket uppe, havet blåblått och varmvarmt!

 

Kommentera » | 4 Kommentarer »

Yeessss!

november 3rd, 2013

Yes we did it! Är i Mexiko nu. Efter nästan tre dygn med vaktschema. Fyra timmar segling, kolla kurs, trimma segel och hålla utkik, och fyra timmars frivakt, oftast i kojen. Fy farao vad trött man är efter vaktimmarna i kolmörker. Det blir mörkt redan klockan sex nu och ljuset låter vänta på sig till halvsjutiden. Men stjärnhimmeln är lika magiskt vacker som alltid och månen, som i dessa trakter ligger ner som en skål, är som alltid vår bäste vän. Delfinerna följer oss, solen lyser varmt varje dag och det är 23 grader i vattnet.

Mexikanarna har välkomnat oss med vänliga ansikten och försöker förstå vår knaggliga spanska. Det måste vara näst intill absurt för dem att plötsligt se 150 båtar i sin vik Bahia de Tortuga, som är vårt första stopp. Här ligger annars bara några få fiskebåtar.

Absurt var det säkert också att se de 150 besättningarna roa sig runt ett gigantiskt knytkalas på stranden. Tjoho, där var det livat. Massor av mat, volleyboll, dragkamp och ringdans och världens disko på stranden. Amerikanerna kan verkligen köra härliga partyn, och vi det svenska Ariel IV teamet hänger på!

Vår besättning; Maria, Charlott och Lars är fantastiska. De ser fram emot glada tillrop från sina supporters!

Kommentera » | 6 Kommentarer »


Startsidan > Blogg

arielfyra@hotmail.com