Inte jämt

april 30th, 2020

Inte jämt visserligen, men ändå – bröllopsdag ombord Ariel IV!

Kommentera » | 28 Kommentarer »

Väntan

april 18th, 2020

Vi väntar, alla vänner på båtarna runt oss här i viken på Barbuda väntar, många börjar bli oroliga på riktigt. En dryg månad har vi väntat och egentligen haft det ganska bra, men efterhand som orkansäsongen närmar sig blir det uppenbart att vi inte bara kan vänta. Enligt insatta rapporter kommer det att bli en extra farlig orkansäsong i år. Vi måste vänta ytterligare några veckor på att vinterstormarna i norra Atlanten ska upphöra. Sedan måste alla de hundratals båtarna här, som ska till Europa, ge sig iväg. Vi med.

I FB gruppen för cruisers på Antigua och Barbuda ingår drygt 2000 personer. Varje dag kommer nya bestämmelser och meddelanden, från lokala myndigheter och från andra seglare. Vi vet att 24 timmars utegångsförbud är förlängt ytterligare en vecka, för tredje gången. Vi vet att kön utanför mataffären är flera timmar lång. Vi vet att folk fått böter för att de inte burit ansiktsmask och fängelse för att ha trotsat utegångsförbudet och träffats i stora grupper. Vi vet att flygplatsen är stängd och inga båtar släpps in i landet.

Fyra av vän-besättningarna på Barbuda är familjer med barn. De hade tänkt flyga hem och få över en betald leveransbesättning från Europa för att segla båten tillbaka. Kommer det att bli möjligt innan det är för sent?

Vi längtar efter våra barn och barnbarn. Som tur är får vi lära känna seglarbarnen. Rury och Lilian från irländska båten ”Danu” kommer över en dag och undersöker Ariel IV alla utrymmen. De har en äldre stålbåt liksom vi och känner sig hemma direkt. Rury har med sin favorit en mjukdjurs späckhuggare. Den får leka med papegojan som våra barn lämnade ombord för tjugo år sedan. Irländare spelar så klart de fiol, och har sina instrument med sig. Vi får en rolig liten konsert i sittbrunnen.

Så kommer dagens meddelande, vi får inte vara kvar på Barbuda. Det vackra, vilda ön där vi har kunnat leva någorlunda fritt, trots karantän, ska tas ifrån oss. Vi måste in och trängas på Antigua ankarplats tills vi äntligen kan ge oss iväg hemåt.

Kommentera » | 19 Kommentarer »

Full Moon Dinghy party

april 9th, 2020

Dingefest, javisst, så bra när vi inte får vara på land längre. Fullmånen i april är den största på året och kallas Pink Moon. Mycket väl värd att fira!

Vi är tio båtar här på Barbuda, ankrade i en slags karantän. Besättningarna kommer nu en efter en i sin dinge och gör fast i en boj. Fred på franska båten ”Oi” har lagt ut sitt extra ankare mitt ibland båtarna och gjort fast bojen i den. Dingarna bildar en ring runt bojen och vips har vi har en festcirkelplats på vattnet.

Festen börjar med att hela familjen på irländska båten ”Danu” ger konsert med irländsk musik på fiol. De har däcket på ”Oi” som scen. Hon är ankrad 25 m bort. Sedan startar omkring- langning mellan dingarna av diverse godsaker. Det ena fatet efter det andra med små inlindade korvar, mystiska bruna bollar, kex med osthögar eller jordnötssmör, nötter och annat passerar Ariel IV dinge och det är bara att ta för sig. Sista fatet kommer från ”Oi” och är franska crepes med socker att strö på. Var och en har med sin egen dricka.

Så sänker sig en eldröd sol i havet och vi vinkar ”Farväl och välkommen tillbaka”. Sen kommer huvudpersonen, månen, som stiger långsamt upp på himlen. Otroligt vacker bland små molntappar och stjärnor. Vi förstärker dingeringen med ett rep som omsorgsfullt sammanfogas i ändarna och skapar en rep-ring som vi alla håller i. Den symboliserar vår hyllning till fullmånen. Vi lyfter den tillsammans mot månen och ylar högt i kör för lycka och välgång under den kommande månaden.

Två dingar har med gitarrer och den välkända ”What shall we do with the drunken sailor?” kan sjungas högt av alla fem nationaliteter som är där. Barnen har vid det här laget blivit lätt vilda och klättrar skrattande i full fart runt alla dingarna i cirkeln. Natten har kommit, det är kolmörkt, men månen lyser oss kraftfullt när vi kopplar loss vår dinge och var och en ror hem till sig.

Kommentera » | 5 Kommentarer »


Startsidan > Blogg

arielfyra@hotmail.com