Tattoo times

mars 29th, 2015

TaueringarHmm, 15 år har gått sedan Eric lät inrista sitt traditionella överarmsband, en tatuering från tatueringskonstens vagga, Marquesas i Söderhavet. ”Tattoo” kommer ursprungligen från det marquesiska ordet tatu. Vi seglade där 1999 med våra tre barn, som alla ville ha tatueringar precis som pappa. Men det blev ett tatueringsparty på kvällen istället där vi andra fyra i familjen hade bläckpenneritade tatueringar. Mitt föreställde ett hjärta med en pil igenom och ett namn. Gissa vilket!

Erics tatuering, som Felix på Tahuata gjorde, är ett fem cm brett graciöst figurativt mönster runt överarmen. Det innehåller bland annat stiliserade sköldpaddor, fiskar och det Marquesiska korset. Figurerna valdes av Felix och Eric tillsammans, utifrån det som är viktigt i Erics liv; den stora familjen, det långsamma resandet, havet och mötet med naturen. En av bilderna är vald utifrån något som är en hemlighet mellan Eric och Felix.

Här i Honolulu träffade vi Paul och Bonnie på båten Romany Star och upptäckte att de båda hade varianter av samma armband. Pauls var gjort år 2009, 10 år efter Erics, och Bonnies nu nyligen 2014. De blev alla lika överraskade. Och visst var det så, Felix på Vaitahu hade gjort alla tre. Alla hade legat på samma veranda och fått sitt armband tatuerat. Vi fick veta att Felix numera är mycket känd i hela Polynesien för sin tatueringskonst.

Kommentera » | 3 Kommentarer »

Ändrade planer

mars 25th, 2015

Slut efter hikenTja, det är lätt hänt att bli fast här, i det lätta livet vid brygga i Honolulu, med duschar, surfing och härliga landmöjligheter. Som cykeltur och hike igår uppför ett av bergen bakom staden. Vi var härligt slut efter den även om bergen ligger nära. Det vet du som har sett filmen om Pearl Harbor, sett hur de japanska planen överraskande dök upp över bergstopparna, bara några km bort. De släppte sina bomber över Pearl Harbor nästan innan någon på plats hann reagera.

När solen gick ner satt vi i sittbrunnen och funderade. Kanske ska vi inte segla hela sex månader i Marshallöarna som vi tänkt förut. Kanske ska vi dra söderut rätt över ekvatorn till Fiji istället. Den ögrupp som vi fick välja bort för femton år sedan, förra gången vi seglade runt jorden. Vi hann helt enkelt inte, men har alltid tänkt att Fiji vore spännande att uppleva och särskilt de isolerade yttre öarna där folk fortfarande lever nästan som förr i tiden.

Sagt och gjort, vi planerade om, och det känns fantastiskt spännande. Istället för att gå direkt västerut i de norra delarna av Stilla Havet väntar vi ut orkansäsongen i södra Stilla Havet, och seglar nu om två veckor söderut till ön Fanning i Kiribati och därefter till Samoa någon gång i maj månad. Där ska vi träffa gamla vänner från förra jorden runtseglingen Mats (från Löddeköpinge) och samoanska Sia.

I början av juni kommer vi så till Fiji där vi tänker ta det riktigt lugnt, stanna i omkring fyra månader och utforska både paradisisk natur och traditionell kultur. Den cermoniella kava-överlämnandet till öarnas hövdingar är fortfarande aktuellt.

I november seglar vi sedan norrut, korsar ekvatorn igen (det bli många möten med kung Neptun, även om vi redan är döpta för mycket längesedan) och kommer till Marshallöarna. I januari seglar vi så, som det var tänkt från början, till Mikronesien som vi tror blir ännu en av äventyrets höjdpunkter.

 

Kommentera » | 20 Kommentarer »

Kärlek övervinner allt

mars 14th, 2015

Macy o QuintinDe möttes i 23-årsåldern då han var över hos släktingar i USA på besök. Under tre veckor brann känslorna hett. Men hon förstod att det inte skulle gå på riktigt. Han bor i Australien och hon i USA.

Hon skickade bestämt iväg honom med hänvisning till hopplösheten i det geografiska läget. Han återvände till Melbourne och sitt vanliga liv vid havet med jobb och surfing. Hon återvände till sitt vanliga liv bland bergen som professionell surfare på snöbräda. Men de kunde inte riktig släppa kontakten … hörde av sig till varandra lite då och då.

Sju år senare hittade han sin drömbåt i USA och åkte dit för att hämta den. Han kunde inte låta bli att kontakta henne. Snabbt insåg de båda att kärleken var starkare än geografiska avstånd. I september 2014 gifte sig Quintin och Macy och våren 2015 seglade de tillsammans båten, ”Moondog”, från fastlandet till Hawaii. Innan dess hann Quintin lära sig surfa på snö och Macy har lärt sig vågsurfa. De har fyra surfbrädor på sin lilla båt och försörjer sig på vad jobb de kan hitta. Vi träffade dem på en av Hawaiiöarna och har nu seglat tillsammans en månad. De har ett helt liv framför sig och det tycks vara enbart fyllt av möjligheter.

Kanske kommer de senare i livet att bosätta sig på Hawaii eftersom familjerna från Australien och USA då får ungefär lika långt att åka för att hälsa på. Men första ska de segla från USA till Australien och kanske ännu längre. Läs gärna mer om dem på deras hemsida: lookingfurther.com

Macy o Quintin 3

Kommentera » | 4 Kommentarer »

Bröllop

mars 6th, 2015

DCIM100GOPRONej det är inte vårt bröllop. Vi har varit gifta i mer än 30 år nu!

Det handlar om alla de unga japanska par på jakt efter romantiska bröllopsbilder som vi ser varje kväll vid solnedgången i parken. Korta små ”flickor” iförda hyrda, tjusiga brudklänningar som liknar tårtor och nästan lika små ”pojkar” i vita kostymer, ibland med elegant hatt till. De ser alla ut att vara i 18-årsåldern. Brudens mamma går bakom henne och bär det långa släpet när hon på fotografens uppmaning ska flytta sig så att den röda solen syns på rätt ställe eller när hon ska glida in i kavaljerens armar för att få bra vinkel till bröllopskyssen.

På parkeringen står parens vita limousiner med privatchaufför och väntar. Bröllops business verkar vara en stor och inkomstbringande näring i Honolulu. Och vi förstår dem, vem vill inte gifta sig på Hawaii?

Kommentera » | 2 Kommentarer »


Startsidan > Blogg

arielfyra@hotmail.com