Never say never …

april 8th, 2015

Motor o EricVi har nog aldrig varit så väl förberedda inför en längre oceansegling som nu. Hamnkaptenen önskade oss lycka till på färden. Tulltjänstemän och immigration I Honolulu var riktigt trevliga och hjälpsamma när vi klarerade ut. Alla vänner på kringliggande båtar och folk från yacht klubben var kramade och mejladresser och hemsidor utväxlade. Eric startade motorn. What, å nej, den startade inte. Bara ett litet vekt gny, sedan ökentyst, tomt. Vi tittade på varandra och jag började nästan gråta. Efter alla dessa förberedelser skulle vi inte komma iväg. Oåterkalleligt hade vi skrivit lite kaxigt. Ha, där fick vi för den!

Så började detektivarbetet, symptomen var klara men ingen visste vad felet var. Cruising vänner kom med olika råd. Det måste vara startmotorn. Det tog Eric sex timmar att byta den. Nähä ingen skillnad. Det måste vara startbatteriet. Vi fick låna ett från en fransk båt. Nähä, ingen skillnad. Det måste vara någon kabel eller någon dålig kontakt eller lite rost eller … Eric provade allt. Sedan engagerade vi en professionell dieselmotorelektriker. Han provade allt. Nähä, ingen skillnad. Bara en massa dollar som försvann.

Tiden gick och vi skulle bli tvungna att klarera in igen och betala massa mera hamnpengar och be att få tillbaka nyckeln till klubben, packa upp soltaket, lägga på segelkapellet …

Två dygn senare följde Eric en av tankarna han haft med sig från början. Kanske är impeller pumpen sönder. Och det var den! Hela avgassystemet hade fyllts med vatten så att varken avgaser eller vatten kunde avgå akterut. Som tur var fylldes aldrig ventilerna med vatten. Eric kunde fixa det själv! Intuition fungerar alltså även gentemot motorer …

Kommentera » | 5 Kommentarer »

Oåterkalleligt

april 5th, 2015

Bi o Eric drarVi sprang en löprunda genom Ala Moana Beach park här intill. Det var igår kväll, en fredag kväll. Solen glödde mot havsytan. Parken och stranden var full av folk, polynesier i stora familjer runt en grill med solskyddstak, goa tjocka tanter i storblommiga klänningar, totaltatuerade kraftiga unga män, glada lekande barn, vackra kvinnor med långt tjockt svart hår, massor av musik från apparater, gitarrer och ukuleles, glada leenden, surfare i alla storlekar med fräcka brädor, nybörjare eller ditåt med longboards, mer ”städade” picknick grupper av ”vita” amerikaner, baddräktsklädda långsimmare, yogagrupper och olika gympagrupper, romantiska unga par och många, många fler. Vi blir fantastiskt glada varje gång vi möter människorna här i deras härliga utomhusgemenskap. Hawaii har varit en fin upplevelse, både människor och natur. Men inte bilarna! I Honolulu ligger ofta avgaser i dimmor och det är evighetslång väntan vid varje övergångsställe. Och vi kommer inte att äta ananas på ett tag …

Oavsett, så är det oåterkalleliga beslutet taget. Nu är det dags att dra vidare, mot riktiga Söderhavet. Orörda stränder väntar, fantastiskt liv under ytan, palmer och kokosnötter, rent och stilla, total närhet till naturen, långsamma dagar, frid i själ och hjärta. Passadvindarna ser ut att bli hjälpsamma och stadiga. Inga orkaner eller cykloner i vår väg.

Ariel IV är övermaga fet, hårt lastad med diesel, vatten, mat, toarullar, reservdelar och allt annat man behöver utanför civilisation. Vindgeneratorer, solpaneler och släpgeneratorn är beredda att ge oss kraft. Watermakern är servad för att ge oss dricksvatten. Vindrodret Gandalf är monterat. Fiskespöna är utsatta i sina hållare. Tänkbara småöar att angöra på vägen till Western Samoa är inprickade på sjökorten. Vaktbädden, där vi sover 15 min i stöten under våra vakter, är bäddad. Äggklockan står klar att väcka oss. Sex middagar är färdiglagade och väntar på att hämtas i frysen på yacht klubben. Läsplattorna är fulladdade med e-böcker. Grabbagarna med nödgrejor står klara att rycka tag i om det skulle bli aktuellt.

Imorgon påskdagen sätter vi segel, vi går söderut. Kanske tar det några veckor, kanske en dryg månad eller mer, innan vi kan kommunicera med dig igen. GLAD PÅSK så länge!

Kommentera » | 12 Kommentarer »


Startsidan > Blogg

arielfyra@hotmail.com