Idag har vi tjänat 832 dollar

januari 31st, 2015

Vinkande valHär på Maui kostar det 208 dollar att åka ut en förmiddag med turistbåt och snorkla på revet, titta på koraller och havssköldpaddor och möta de gigantiska knölvalarna ute i bukten. De hoppar överallt och vinkar ibland till oss med fenan.

Idag åkte vi ut alla fyra med egna snorklar och fenor. Havet och dess invånare var lika generösa mot oss som mot de betalande turisterna på båten bredvid. Vi fick uppleva allt gratis och tjänade 832 dollar på kuppen. Nu kan vi gå ut och festa ikväll …

Kommentera » | 4 Kommentarer »

Gäster

januari 26th, 2015

Jens på bergDet är jättejobbigt och jättekul att få gäster ombord! Plötsligt blir det långsamma långseglarlivet ett dubbelaktivt upplevelseliv. Jens och Andreas har sprungit upp på Mauna Kea, det högsta berget, svingat sig genom djungeln, nästan bränt sig på vulkaner, simmat med valar och delfiner, snackat med alla övervintrande hippies de mött, svingat en och annan bägare och mycket, mycket mer …Andreas i djungel

Kommentera » | 5 Kommentarer »

Längtan

januari 22nd, 2015

The boysDet svåraste, det bästa och kanske det viktigaste med långfärdssegling är längtan. Vi lever ett spännande liv i äventyr med många möten och upplevelser i nuet. Men vi längtar nästan alltid lite efter barnen och vännerna därhemma, vi kan inte ha både livet här och närheten till barnen och vännerna på samma gång…

Men längtan innebär kärlek, att vi verkligen betyder något för varandra, vi, barnen och vännerna och att det är fantastiskt när vi får ses igen. Idag kom sonen Jens och vännen Andreas ut för att segla med oss en månad på Hawaii. Så himla härligt!

Kommentera » | 9 Kommentarer »

Tack till Frälsningsarmén

januari 16th, 2015

Vi har börjat (lite) med förberedelser inför den kommande fortsättningen på äventyret. Om ca en månad ska vi lämna Hawaii och segla västerut mot Kiribati, Marshall Islands och Mikronesien. I de yttre ö- områdena finns människor som fortfarande lever på samma sätt som de gjort i alla tider. Med matlagning över öppen eld och stampat jordgolv. Det är nog inte så svårt i detta varma härliga klimat. Men vi har hört att de behöver och ibland gärna byter mot frukt och grönsaker, t-shirts, kortbyxor, kepsar och andra luftiga kläder. Frälsningsarmen i Hilo, Hawaii har skickat med oss en hel del.

Men innan dess, nu på onsdag, kommer vår yngste son Jens och vännen Andreas hit. De ska segla med oss till längs Hawaiis alla spännande öar till Honolulu. Det blir ett äventyr!Klänningar

Kommentera » | 4 Kommentarer »

Vardag och vulkangudinna

januari 7th, 2015

Lava stoppHär bor vi nu på Hawaii, i Hilo på den stora ön, sedan några veckor tillbaka. Intressant hur fort man skaffar sig vanor och ger sitt liv och boende lite rutiner. Vårt ”jobb” består av diverse båtprojekt. Nu senast var det vindrodret Gandalf som fick en genomgång, rostfläckar på däck togs bort och de solcellsladdade myslamporna i sittbrunnen fick bättre batterier. Utöver jobbet åker vi med bussen och handlar, lagar mat, umgås med båtgrannar, tar ett dopp i den stora swimmingpoolen runt oss, springer en sväng bland kokospalmer, dyker lite bland koraller, bakar bröd, borstar tänderna och allt annat vanligt man gör på dagarna.

Igår åkte vi till Vulkanerna, där vulkangudinnan Pele bor. Hon som i alla tider har både gett och tagit mark från folket på ön. Hon spyr ut eld som bränner ner allt och täcker det med ett tjockt lager lava som sakta stelnar. Folk offrar gåvor, blommor och frukt till Pele för att försöka skydda sina hus, för att försöka få henne att stanna lavaströmmarna. I byn Puna har nyligen alla affärer och restauranger flyttat från marknadsplatsen eftersom en ny lavaström är på väg dit. Det rapporteras varje dag på radion om hur lavaströmmarna rör sig och vilka nya som uppstår. Försäkringsbolagen kan inte ha det lätt här.

När lavan rinner ner i havet ger den underlag till ny mark och det tar inte lång tid för ny vegetation att få fäste och börja bilda nya områden. Så har alla öarna i Hawaiikedjan kommit till. Stora ön som vi nu bor på är den sista i kedjan. Om några hundra år uppstår det förmodligen en ny ö söder om oss. Och allt detta är vardag för folket som lever här.

Krater

Kommentera » | 6 Kommentarer »


Startsidan > Blogg

arielfyra@hotmail.com