Hetta

november 16th, 2015

Bi o E i hettaFörsta etappen från Fiji till Marshall Islands är avverkad och vi har kommit till världens minsta land, Tuvalu. Här bor omkring elva tusen människor på några små låga atoller. På vägen hit har vi seglat en bra bit norrut och närmar oss ekvatorn igen.  Varje dag under fyra dygns segling har det blivit varmare och varmare och varmare …

Ankaret hann knappt nå botten innan vi dök i lagunen för att få svalka. Men ve och fasa, havet svalkade inte. Och ve och dubbelfasa vattentemperaturmätaren visade 37 grader, hur skulle havsvattnet då kunna kännas svalkande.

Vid kontroll med mer exakt mätare visade sig sanningen ligga på 33 grader. Alltså 33 grader i vattnet och, som vi redan visste, även 33 i luften! Svetten rinner i strida strömmar och vi dricker litervis för att kompensera i vätskebalansen. Solen strålar och strålar, heta vindar omfamnar oss.

Ett värmeåskväder blev vår räddning. Det tornade upp sig med mörka moln och drog argt in över Ariel IV. Fantastiskt, svalkande regn öste ner över oss. Vid temperaturmätning visade sig det vattnet hålla bara 27 grader. Ett varmt tack till väderguden!

Sedan blev det kväll, och baaara 30 grader ombord. Med fläktar vid kojen på högsta fart gick det nästan att somna, men värmen från motorrummet och från varmvattenberedaren under ena kojen höjde temperaturen i hytten. Vi försökte det gamla tricket, från förra jordenruntseglingen, med en stor våt handduk över kroppen. Men svetten fortsatte att rinna friskt ner i kudden, så blääh, vi flyttade ut i salongen under öppna luckor. Det fläktade skönt och vi somnade nästan när det började regna och luckorna måste stängas. Till slut vann dock John Blund. Vi vaknade nästa morgon med ömma höfter. Salongsdynorna är hårda att ligga på, gjorda endast för sittning.

Nu stannar vi på de här breddgraderna några veckor, ca 8 grader syd, innan vi går vidare norrut. Det blir ännu varmare och varmare och sedan på andra sidan ekvatorn lite svalare och svalare igen. Det är verkligen en hot spot, men internet hittar vi nog igen först om någon månad…

Kommentera » | 6 Kommentarer »

Drag

november 3rd, 2015

Eric och mahimahiSista fiskmiddagen igår. Hur kan två personer egentligen äta upp två stora mahimahi (guldmakrill).

Det började med att vi i förra veckan seglade upp från Fulanga till Savusavu där vi ligger nu. På eftermiddagen under segel högg en fisk på ett av de nya dragen som vi har släpande efter båten. Vi såg den aldrig men den måste ha varit gigantisk. Det tjocka spöet gick rätt av med en knall. Den dyra rullen satt som väl var kvar, säkrad i en lina. Draget försvann i djupet. Eric tog fram ett annat spö och satte på ett nytt drag.

En timme senare drog en fisk i spöet på andra sidan. Vi lovade snabbt upp mot vinden, rullade in genuan och kom ner i fart från sju till två knop i den friska vinden. Eric började rulla in linan men kände efter en liten stund att något var fel. Fisken satt inte kvar. När hela linan kommit in blev sura igen. Den hade gått av och ännu ett tjusigt och dyrt drag hade försvunnit. Men vi ger inte upp.

Ytterligare lite senare, just när vi skulle äta kvällsmat. Vindrodret styrde, solen låg strax ovanför horisonten. Ena fiskelinan rasslade ut så det tjöt.  ”Nu ska vi (svärord) ha den” skrek Eric. Vi fick snabbt ner farten, hämtade fiskkrok, kniv, spann och en gammal handduk. Långsamt, långsamt rullade Eric in en sprattlande, kämpande stor mahimahi. Jag höll spöet medan Eric högg kroken i fisken och snabbt fick upp den på däck med ett ryck. Sedan blixtsnabbt handduken över ögonen så att den skulle ligga lugn, inte fara runt och skvätta blod överallt. Vi tittade synnerligen nöjda på varandra. Den huvudlösa fisken fick ligga i en spann så länge. Nu måste vi ha lite mat i oss.

Smörgåsmaten kom upp ur kylskåpet för andra gången. När Eric öppnade munnen för att ta den första tuggan, löpte den andra fiskelinan ut. Vi tänkte båda, konstaterade vi efteråt, att vi skiter i den och låter den släppa. Men det kan man ju inte … Snabbt ner med maten i kylskåpet igen, ner med farten på båten och efter ännu en kamp drog vi upp ytterligare en guldglänsande mahimahi. Det var verkligen drag under galoscherna.

Nu har vi ätit kokt fisk, stekt fisk, fiskcurry, fiskburgare, fiskpinnar, ugnsbakad fisk och lite till i över en vecka. Fantastiskt vad många goda varianter det finns och fisken håller om man marinerar de sista filéerna.

Ikväll ska vi lyxa oss och dra ut på restaurang. Tror du vi beställer en fiskrätt?

Kommentera » | 13 Kommentarer »


Startsidan > Blogg

arielfyra@hotmail.com