Drag

november 3rd, 2015

Eric och mahimahiSista fiskmiddagen igår. Hur kan två personer egentligen äta upp två stora mahimahi (guldmakrill).

Det började med att vi i förra veckan seglade upp från Fulanga till Savusavu där vi ligger nu. På eftermiddagen under segel högg en fisk på ett av de nya dragen som vi har släpande efter båten. Vi såg den aldrig men den måste ha varit gigantisk. Det tjocka spöet gick rätt av med en knall. Den dyra rullen satt som väl var kvar, säkrad i en lina. Draget försvann i djupet. Eric tog fram ett annat spö och satte på ett nytt drag.

En timme senare drog en fisk i spöet på andra sidan. Vi lovade snabbt upp mot vinden, rullade in genuan och kom ner i fart från sju till två knop i den friska vinden. Eric började rulla in linan men kände efter en liten stund att något var fel. Fisken satt inte kvar. När hela linan kommit in blev sura igen. Den hade gått av och ännu ett tjusigt och dyrt drag hade försvunnit. Men vi ger inte upp.

Ytterligare lite senare, just när vi skulle äta kvällsmat. Vindrodret styrde, solen låg strax ovanför horisonten. Ena fiskelinan rasslade ut så det tjöt.  ”Nu ska vi (svärord) ha den” skrek Eric. Vi fick snabbt ner farten, hämtade fiskkrok, kniv, spann och en gammal handduk. Långsamt, långsamt rullade Eric in en sprattlande, kämpande stor mahimahi. Jag höll spöet medan Eric högg kroken i fisken och snabbt fick upp den på däck med ett ryck. Sedan blixtsnabbt handduken över ögonen så att den skulle ligga lugn, inte fara runt och skvätta blod överallt. Vi tittade synnerligen nöjda på varandra. Den huvudlösa fisken fick ligga i en spann så länge. Nu måste vi ha lite mat i oss.

Smörgåsmaten kom upp ur kylskåpet för andra gången. När Eric öppnade munnen för att ta den första tuggan, löpte den andra fiskelinan ut. Vi tänkte båda, konstaterade vi efteråt, att vi skiter i den och låter den släppa. Men det kan man ju inte … Snabbt ner med maten i kylskåpet igen, ner med farten på båten och efter ännu en kamp drog vi upp ytterligare en guldglänsande mahimahi. Det var verkligen drag under galoscherna.

Nu har vi ätit kokt fisk, stekt fisk, fiskcurry, fiskburgare, fiskpinnar, ugnsbakad fisk och lite till i över en vecka. Fantastiskt vad många goda varianter det finns och fisken håller om man marinerar de sista filéerna.

Ikväll ska vi lyxa oss och dra ut på restaurang. Tror du vi beställer en fiskrätt?

13 svar till “Drag“

 1. Great job you guys! Sure hope to see you someday soon!

 2. Nice! Love following your adventures.

 3. Bengt skriver:

  Det var drag i den historien… ???

 4. Tror det blir kött eller vegetariskt nu ?

 5. Låter gott !! Går till fiskaffären här i Limhamn men dåligt sortiment.

 6. Syss skriver:

  Hahaha, man skulle nästan kunna tro ni kapat GIBOS veckomeny rakt av… LOL
  Vilken härlig bild!!!
  Love fra Inndyr!

 7. Alf Eriksson skriver:

  Lyckoostar, här hemma går vi i båtide för vintern och käkar sill fram till jul. Ha det så bra.

 8. Hi Ariels,
  Where are you? ”old Soulmates”

 9. Hi ”Soulmates” what a fantastic surprise, yes we remember staying with you, AC 2000! And we think about you sometimes and think we might see you up here in the Pacific? Great hugs to you and Keith. (and Lana?)

Lämna ett svar