BJÖÖÖRN

september 5th, 2011

Fre 26 aug

Motorgång hela dagen, genom smala slingrande passager mellan berg och skog. Vackert så det skriker. Tidvattenströmmarna är med oss, det går fort. På båda sidor med långa mellanrum små hus med sjöbodar och bryggor som de härligaste skärgårdsidyller. Förutom att hela härligheten är byggd på stolpar som ska klara tidvattenskillnader på omkring tre meter.

Ankommer Anan Bay vid fyratiden. Detta har vi sett fram, har hört den ena historien häftigare än den andra. Möter en stor motoryacht med australiensare ombord. Via VHF får vi veta att de har sett omkring femton svartbjörnar och en brunbjörn med två ungar. Ta med alla kameror ni har och massor med minne säger de.

Björnsprayflaskorna hänger löst i bältet. Stigen slingrar längs ett floddelta, i vattnet ser vi laxar som hoppar, sälar som fnyser och i luften otaliga örnar. Några hägrar står och samtalar alvarligt med varandra.

Vid stigens slut finns ett slags observatorium, en träkonstruktion byggd intill ett enormt forsande vattenfall. Vi går in genom en grind och befinner oss på en träbrygga innesluten av trästaket och med tittgluggar åt alla håll. Genom en smal gång överdragen med halvgenomskinligt tyg klättrar vi ner till en mindre plattform bara några meter över det forsande vattnet. Nu upptäcker vi att det vid nästan varje större sten står en svartbjörn och stirrar koncentrerat ner i vattnet. Allt som oftast hugger någon av dem en lax i farten och går åt sidan för att äta upp den i lugn och ro. De verkar föredra laxarnas inälvor och ögon. Några av de större björnarna lämnar stjärtbitar och fenor och vi ser mindre björnar komma fram och ta resterna. Och om det någon gång blir en bit över kommer en snabb fågel och snor åt sig den. En mindre björn kryper upp på trästolparna under oss och vi kan se hans päls sticka upp genom golvspringor. Hela upplevelsen är fantastiskt och helt unik, att kunna följa björnarna så nära, i deras naturliga omgivning. Vi tittar åt alla håll så ögonen nästan ramlar ur och blir sittande i skyddet i nästan två timmar och först när vi fryser så tänderna skallrar samlar vi ihop kamerorna och återvänder till Ariel.

2 svar till “BJÖÖÖRN“

  1. Bengt skriver:

    Underbart. Spännande. Blev det många bilder? Gissar det. 🙂

  2. Cecilia skriver:

    Vi klev av båten alldeles för tidigt:(

Lämna ett svar