Is, is och is

mars 20th, 2010

Vi lärde oss, när vi seglade på 80 grader nord vid Svalbard, att det finns minst tre sorters is i nordhaven. Isberg som är stora, lätta att se, men som har en farlig, minst 75 % ytterligare ismassa, under ytan. Isbergen har kalvat av någon glaciär och består av fruset vatten från himlen. Småbitar av bergen, på engelska growlers, är lurigare. Dem ser man inte på radarn och inte heller så lätt med ”eyeballnavigation” , särskilt inte i dimma. De ligga enstaka eller i grupper och är oftast nästan genomskinliga. Packisen, består av fruset havsvatten. Den är vit, lättare att se om man kommer tillräckligt nära, ganska platt och ligger lågt i vattnet. Den är mindre vacker och egentligen mer farlig. Tidvattensförhållanden och vindvridningar kan ganska snabbt medföra att en båt blir omringad och instängd i packisen. Men vi har ju tränat hela vintern i Råå hamn förstås …

2 svar till “Is, is och is“

  1. Mattis och Pirjo skriver:

    Packis och tidvatten…..oj oj, vi kommer att följa Er resa med stort intresse, förhoppningsvis kommer ni att klara er från äggkastande inuiter!!. (men ni kommer ju att passera ett rögrisk ställe). Hoppas ni får ihop ett trevligt besättnings gäng och att ni slipper träna mer på att ligga infrysta i hamnen, vi får nog träna några veckor till, vi har haft en vargavinter.
    Ha det bra.

  2. Mats Persson skriver:

    Om man bara kunde, Om man bara hade tid, Om man bara fick, Om man hade råd, Om det bara var plats hos er, på eran stolta skepp, Då skulle jag vilja vara med er på era otroliga äventyr, men man har ju rätt att drömma och i drömmen skall jag följa er ut på haven, genom isen och till fjärran länder, lycka till, Mats

Lämna ett svar