Samoa secrets

juni 1st, 2015

Samoa, långkajakVarje morgon vaknar vi av och hör, höga rytmiska höga trummor som närmar sig, rör sig förbi vår ankarplats utanför Apia och sedan försvinner alltmer utom hörhåll. Första morgonen upp trodde vi nästan inte våra ögon. Visst har vi sett traditionella kanoter överallt i Polynesien, kanoter för en paddlare, fyra paddlare, sex och åtta paddlare. Kanoter med utriggare och kanoter utan. Men nu siktade vi en otroligt lång kanot för femtio personer och med roddare och åror istället för paddlar. I aktern stod en man och visslade, coachade och manade på, i fören satt trumslagaren och hetsade hela besättningen till en allt snabbare gemensam rytm i årtagen.

Efter att ha vaknat till trummor varje morgon i en vecka var det helg och plötsligt roddes fem långkanoter omkring oss. Det var lördag, dagen före Samoas frihetsdag den 1 juni. Alla Samoas långbåtar hade samlats till en mycket prestigefylld årlig tävling. Fyra båtar från olika byar på huvudön, Upolo, där vi befinner oss och en båt från grannön Savaii. Gissa vem som vann. Det gjorde Savaiibåten, vilket måste ha känns hårt för favoriterna från huvudstaden Apia.

För 15 år sedan, förra gången vi var här tillsammans med våra barn, mötte vi en underbar samoansk familj och fick lära oss om hur samoanska familjer lever med hela sin släkt. De bygger sina hus på den gemensamma marken, tar gemensamma beslut om släktingarnas angelägenheter, hjälps åt med barnen, matlagning och andra sysslor och äger alla större tillgångar gemensamt.

Det fina sättet att hjälpas åt och leva i de stora släktfamiljerna finns fortfarande, men den här gången fick vi också veta lite om baksidorna. Familjerna blir ett slutet system som håller eventuella problem inom sina egna väggar. En ungdom med drogproblem, incest eller våld inom familjen, när sådant händer är det svårt för den drabbade att få hjälp. Om problemet blev känt utåt skulle hela familjen drabbas och få skämmas. Detta medför att ingen säger något och problemet oftast fortgår. Nä, inte ens i Söderhavet finns paradiset för alla, även om man ibland kan tro det…

4 svar till “Samoa secrets“

Lämna ett svar