GOTT NYTT 2016!

december 30th, 2015

Jul 2015, KiribatiGott nytt år, och god jul i efterskott! Vi har hittat internet, i Majuro, huvudort på Marshallöarna, och kan nu kommunicera med världen igen.

Vi kom till en slags halvcivilisation här, med röriga affärer men som har det mesta influget från US. Det finns tomater (wow), grönsallad (fantastiskt), fetaost (halleluja)! Det finns köttfärs så vi kunde steka köttbullar till julafton. Senapssill gjorde vi av en guldmakrill som fångades på vägen hit och snapsen, som var härligt kryddad, fanns i kölsvinet och var tequila från Mexiko. På julafton dansade vi kring vår lilla plastjulgran och sjöng de gamla vanliga julvisorna, men det kändes lite ensamt ombord. Inga barn eller släktingar och inte ens en skandinavisk båt i viken, att fira tillsammans med som förra året på Hawaii. Men juldagen blev desto mer social på en liten korallö utanför staden, med en snorkeltur runt ett flygplan och en helikopter från andra världskriget och senare ett festligt knytkalas på stranden med fyra andra besättningar.

Julbilden togs för två veckor sedan i Abiang lagun, Kiribati, när solen faktiskt sken där mellan regnvädren. Väder och vind runt ekvatorn är minst sagt opålitligt. Men vi hade alltid fulla vattentankar och fullt med elektricitet. Vattensamlare, solceller och vindsnurror är ovärderliga ting på en långseglarbåt.

Här på Marshall ligger vi nu på sju grader nord, återigen uppe i passadvindbältet. Det är svalare, lättare att sova och lugnare mer stabilt sommarväder. Vi njuter, badar och dyker men har inte så mycket sötvatten till duschar och lakanen borde varit tvättade när vi fortfarande var i regnskurzonen.

Till nyår är det annonserat stor fest på gatorna och konsert i parken i Majuro. Låter härligt! Samtidigt annonserar vädersajterna ett annalkande oväder, som möjligen kan utvecklas till orkan. Fy dubbelf-n! Istället för att handla champagne och festmat far vi nu runt i dingen och kontrollerar den förtöjningsboj vi har fått hyra och linor på närliggande båtar. Eric och en kompis ska också dyka ner med tuber för att ordentligt kunna inspektera kedjor och bojstenar.

Så gissningsvis firar vi även nyårsafton ensamma på Ariel IV med vårt hem slängande och krängande i storm. Hoppas vi inte behöver skicka upp en nödraket.

 

23 svar till “GOTT NYTT 2016!“

 1. Bengt skriver:

  Gott Gott till er från Lerberget.

 2. Francina Pothin skriver:

  Best wishes for a happy New Year 2016 with calm weather for festivities and good sailing after!

 3. Kay & Marianne skriver:

  Ett riktigt gott nytt seglarår önskar vi er, ha det bäst

 4. Gott Nytt År! Tack så mycket för en toppen blogg!

 5. Åsa Theander skriver:

  Gott nytt år! Vilken härlig bild på er – det syns att ni njuter av livet! Hoppas ni får bra väder, lagom vindar och fina upplevelser hela 2016! Nyårskramar från Åsa o Björn

 6. Josef Steppan skriver:

  Hej och gott nytt år det är alltid trevligt att läsa eran hemsida. Även vi hade en liten storm som hette Helga .På promenaden längs göta kanalen konstatera jag att skridsko åkning är inte möjligt dom har tömt kanalen.
  Många kramar Josef

 7. Mor skriver:

  God fortsättning på jul och det nya året! Hoppas orkanen är borta och att ni har det bra. Vinden tjuter runt knuten och vi har -2 grader kallt och snön kommer förhoppningsvis snart till. Lite försenad julmiddag med Ewa, Fredrik och Felicia ska vi ha nu…. Många kramar från mor….

Lämna ett svar