Sanna sjömän?

oktober 28th, 2017

Javisst, vi seglar på de stora haven … i ett stålskrov, med hjälp av GPS, elektroniska sjökort, ekolod, vindmätare, solpaneler, vindgeneratorer, autopilot, watermaker, nödflotte, Epirb, motor med dieseltank samt segel, flera olika segel, alldeles hela. Vi har också watermaker, kylskåp, spis med ugn, sängar med madrasser, ombyteskläder för olika väder, värmare, fläktar, lampor, medicinskåp, verkstad och plånböcker med kreditkort. Vi surar ibland när vind och vågor inte beter sig som vi önskar.

Så möter vi hundratals segelbåtar runt Madagaskar. En del fiskar. Andra transporterar jättehögar med långa bambu stammar till byggvirke, berg av buntar med palmblad till tak, eller säckar med grus, träkol eller sand som de bär iland på axlar eller huvud. En del av båtarna seglar längs kusten. Andra seglar långa sträckor till öarna. Vattnet är en del av Indiska Oceanen. Den ocean som vi ibland kallar ”tvättmaskinen”. De har små, och riktigt stora segelkanoter, uthuggna ur trädstammar eller handgjorda av sammansatta trä-delar. Ja, de har segel, vackert skurna på en vajande bambustång till mast. En del är hela. De flesta har fler hål än segelyta. De har kläder på kroppen också och förhoppningsvis lite vatten att dricka. De seglar varje dag, vinkar och ler när de passerar. När de glider förbi sent på kvällen och natten är mörk, mörk hoppas vi att stjärnor och måne inte skyms av ovädersmoln.

Idag har vi klarerat ut från Madagaskar i Mahajunga och hoppas komma iväg mot Afrika om några dagar. Passagen mot Mocambique tillhör världens farligaste vatten. Det verkar komma ett väderfönster som ger oss möjlighet till bra seglats. Hoppas det håller öppet i de ca fem dagar som vi behöver. Om det håller öppet några dagar till kan vi dra direkt till Richards Bay och Sydafrika. Återigen ber vi er hålla tummarna. Den massmagiska kraft ni skickar med oss är mycket värd!

10 svar till “Sanna sjömän?“

 1. Vi håller alla tummar och ber väder- och lyckoböner för er! ❤️

 2. Vi med! Tomas och Paula?????

 3. Helena Jonsson skriver:

  Håller tummarna och tror att det går lika prima som alltid ??! Känns dock lite skönt att Andreas, som också är bortrest, bara befinner sig på flott hotell i Spanien den här gången?. Kram och ha det fint! /Helena

 4. Hela besättningen på S/Y Draken håller tummarna för er och önskar er Fair Winds! Det är så roligt att följa er resa.

 5. Fair winds and following seas

 6. Håller upp tummarna och tårna)) Lycka till!

 7. Visst är det fantastiska. Seglatsen kommer gå bra. Det vet jag. Kram.

 8. Irene Grahn skriver:

  Väderfönstet låter bra. Skickar tankar för att hålla det öppet och att allt går bra.
  Kram Irene

Lämna ett svar