Finfin billig långseglarbåt

december 4th, 2017

Från Richards Bay seglade vi vidare till Durban. En flicka på marinakontoret visade på stadskartan var vi kunde promenera. Det var ok på vissa gator men absolut inte på andra. Vi tog av oss allt av värde, till och med mina små örhängen i silver, och gick en runda på stan. Inte en vit människa i sikte. En rund svart dam kom fram och sa med eftertryck ”Take a taxi, it is dangerous for you here”. Vi förlorade lusten att undersöka staden vidare och gick ner till Yacht Club där alla var vita. Vi fick en flaska vitt vin i välkomstpresent.

Så vidtog det som alla seglare gör på den här kusten, det eviga väntandet på väderfönster. De numera fantastiska vädersajterna på internet talar om, nästan på timmen när, vilken tid vinden vänder till vår fördel och hur många timmar vi har på oss att segla till nästa skyddade hamn, innan nästa motkuling brakar loss. Vi siktade på East London men den otroliga medströmmen längs kusten, Agulhas strömmen, gav oss fyra extra knop fart så vi hann ända till Port Elisabeth i samma väderfönster. Det tog bara två dygn. Agulhas strömmen är för övrigt världens mäktigaste ström. Jag har hittat finfina sjösjukepiller här i Sydafrika. De heter Stugeron, är receptfria och verkar faktiskt funka. Det är bara att segla på, närhelst det blåser åt rätt håll. Vad är väl en kuling i häcken. Vi flög fram i nästan tolv knop.

Vill du också ut på äventyr längs den Sydafrikanska kusten? Behöver du kanske en billig långseglarbåt? Här vid bryggorna finns många att välja på. Välkommen att övernatta i en koj på Ariel IV medan du bestämmer vilken du ska ta. Vid samma brygga mötte vi ”Elsa” från Helsingborg. Lite märkligt att två båtar från samma hemmahamn på andra sidan jorden korsar varandras vägar.

Så nu ligger vi här vid en knakande ryckig ponton i sydvästlig kuling och (ja just det) väntar på nästa väderfönster med ostliga med-vindar. Vi har gott hopp om att komma runt Godahoppsudden … nä, hoppsan det är Kap Agulhas som är Afrikas sydligaste udde och den formella gränsen mellan Indiska Oceanen och Atlanten. Den fruktade Godahoppsudden ligger en bit längre västerut och är inte den sydligaste. Tänk att vi efter ett helt seglarliv inte visste det

Lämna ett svar