Koraller till barnbarnen?

februari 21st, 2020

Vi hittade några fina koraller i en vik på Martinique. De ser vi inte så ofta längre. Så har det varit länge på många, många ställen på jorden där vi nyligen har snorklat eller dykt. Det var inte så när vi seglade runt jorden med våra barn för tjugo år sedan.

Det har tagit miljoner år att bygga upp korallreven. De är egentligen stora kalkstrukturer som formats av skelett från små koralldjur. Korallerna lever i symbios med speciella mikroalger som ger korallen näring och dess färger. Höjda vattentemperaturer gör att algerna ”spottas ut” ur korallen. Den bleknar och svälter ihjäl. Global uppvärmning hotar idag ca 75 % av dessa havens fantastiska ekosystem.

Korallreven upptar mindre än 1 % av jordens havsmiljö men en fjärdedel av allt marint liv bor i eller runt korallen. De är oaser av sjudande liv och kan nästan beskrivas som en slags havens regnskog.

Vi hoppas att alla barnbarn och barnbarnsbarn kan få glädjas och häpna över korallernas fantastiska värld!

Ett svar till “Koraller till barnbarnen?“

  1. på Facebook skriver:

    Ja vi hoppas att korallreven inte blir förstörda utan att bibehålls för alla dess invånare ❤️

Lämna ett svar