Maria 2017

mars 1st, 2020

Maria var förfärlig och skrämmande. Hon drog fram här, över ön Dominica i september under orkansäsong 2017. Hon slet av tak på 98% av alla hus på ön, kastade båtar upp på land, förstörde infrastruktur, slog ut sjukhus och skolor osv. 65 personer dog och 34 har man fortfarande inte hittat. Vindstyrkor gick upp till 75 meter per sekund. Regn orsakade jordskred som drog med hus. Förhöjd vattennivå orsakade stora översvämningar. Vi förfäras av vad vi fortfarande ser idag.

Vår lokala kontakt Markus i huvudstaden Roseau har en 13 månader gammal bebis. Han har fortfarande ingenstans att bo med sin familj. Hans hus blåste bort och delvis dränktes. Nu lever familjen tillsammans med Markus föräldrar i ett litet hus uppe i bergen. Han sköter några förtöjningsbojar i hamnen, tar betalt av seglare som använder dem och försöker spara ihop till att kunna laga sitt hus.

Vi träffade en liten fransk grupp med lokal guide Albert, på vandring i bergen. Han berättade att han var volontär efter orkanen. Han delade ut mat till dem som blev utblottade. Öar runt omkring som inte blivit riktigt lika illa åtgångna hjälpte till med förnödenheter och världsbanken m.fl. hjälpte med pengar.

I vår guidebok stod om ett ”hjälpsamt” hotell i Roseau som servar seglarna med jollebrygga, info om utflykter, tvättmöjligheter m.m. När vi kom dit fanns bara en ledsam ruin kvar. Boken var några år gammal …

Dominica är en av de vänligaste öarna vi har mött i Karibien. Folk hälsar, frågar om vi behöver hjälp och försöker inte lura av oss pengar med så kallade turistpriser. Vi tycker riktigt mycket om den här lilla utsatta ön, både människorna och dess vidunderligt vackra natur.

Lämna ett svar