Den 10:e augusti

augusti 14th, 2010

10 augusti fyllde jag 60 år, men vi sköt upp firandet till någon lugn dag. Den tionde hände följande. Vi siktade land efter fyra dygn, HURRA, Kanada, Lancaster Sound, porten till Nordvästpassagen.
Vinden blev akterlig och ökade, vi satte spinnakern. Vårt stolta men ganska slitna ballongsegel skörade, katastrof – det betyder att mycket diesel kommer att gå åt i lätta undanvindar. Och en massa pengar som vi inte har för ett nytt segel. Vi satte våra pålitliga nya Elvströmsegel; storsegel, spirad genua och fock. Det gick bra några timmar, sedan svängde vinden och vi blev tvungna att ta ner den tunga spirbommen igen. Någon tog av misstag fel toppliftlina, Eric fick bommen i huvudet och fick rejält ont, läskigt. Den nya plastlådan med möte-med-björn-försvar-grejorna i, ramlade i golvet och fick ett stort hål. Det lagade Lotta med silvertejp.
Sedan slutade det plötsligt regna, dimman försvann och en härlig sommarsolskänsla fick oss att ta av samtliga ullunderställ några timmar. Blöta kläder torkade på däck. Vi lyckades laga spinnakern (!) hjälpligt med spinnakertejp över revorna. Lotta bakade en kaka. Jag lagade wienerkorv och (pulver)rotmos. Vi gick på nära håll förbi ett stort packisflak. Plötsligt reste sig en isbjörn upp, vandrade rakt över isflaket och dök i på andra sidan. Vi trodde knappt våra ögon men Kåre lyckades dokumentera det på film.

4 svar till “Den 10:e augusti“

 1. yvonne freudenthal skriver:

  Jaa Ni vilken dag så mycket att hantera och uppleva.

  Isbjörnshistorien är ju så fantastisk spännande att höra tals om och kul att den blev filmad.
  Kåre, Rossy har meddelats att uppdraget är utfört.

  Men var försiktiga för björnarna och håll er på rätt kant.

  Björnkramar från Norrköping, Yvonne och Gustav

 2. kjell zetterström skriver:

  bra Kåre, ryck av den några strån, dom kan vi ställa fram då du berättar om dina äventyr
  då vi tar en wisky på våra mer stillsamma skidresor framöver, ha det så bra. själv har jag haft en äventyrsfylld dag med vedhuggning och gräsklippning katarina har varit på konsert med din fru
  hälsn
  zetterströms

 3. Hej på er alla och ett speciellt hej till jubilaren, BIRGITTA. Grattis och en jättekram från både mig och Eva. Vi hoppas allt går bra och vi ser fram mot att få träffa er och höra mer om ert äventyr. Håll koll på övriga kusiner

  kramar och hälsningar
  Svenne

 4. Anders skriver:

  vilket äventyr , väldigt intressant att följa bloggen.
  mvh Anders (Agebrink)

Lämna ett svar