Kompass och kontakt

augusti 16th, 2010

Eric och Niklas har pysslat hela dagen och försökt få autopiloten att börja prata med vår nya GPS kompass. Den vanliga kompassen duger inte längre, den far omkring lite hur som helst så här nära den magnetiska Nordpolen. Det har inneburit att vi fått handstyra en hel del över Baffin Bay och in mellan packis och isberg i Lancaster Sound.
Eric har äntligen fått bra direktkommunikation över SSB radion med vår kontaktperson i Cambridge Bay längre in i passagen och vi har fått bra väder och israpporter av honom. Christian fortsätter också att skicka rapporter hemifrån. Vi har också kunnat ta emot en del information som SMS över satellittelefonen. Telefonen har vi med som en del i säkerhetsutrustningen. Det är för dyrt att ringa om väder och sådant men går fint att skicka gratis SMS och även mail över den. Dessa meddelanden kan vi vara säkra på att de kommer fram. Kommunikation över radion fungerar ibland inte, då mottagningsförhållandena är dåliga.
Det är stort, ensamt och på något sätt djuptyst här i viken. Vi hör vinden och vattnets rörelser och fåglarnas läten, de som bor iland. Längre bort från civilisationen går nog inte att komma.

8 svar till “Kompass och kontakt“

 1. Rasmus skriver:

  Fin bild!

 2. Tobias skriver:

  hej på er
  kul o följa er spännande segling
  vi är p svalbard nu i era kölvatten från förr
  och har även vi passerat breddgrad 80
  ochär på väg hem mot tromsö snart

  gå gärna in på vår blogg som ni finner via min hemsida
  http://www.bolja.se

  Bästa polarhjälsningar från
  Tobias på s/y Bölja

 3. Marie skriver:

  Vilket foto, sagolik vackert ! ! !

 4. Elizabeth "Syss" Boye skriver:

  Fantastiskt och otroligt vackert foto på er!! Vilken 59 & 60-åring!!! I can´t belive it!!! Måste bara bli omslagsbilden till er 3:e bok…eller hur??;)

  Hoppas Du hade den bästa av födelsedagar Bi och att Du kände av alla varma och glada tankar till dig den dagen från oss alla här hemma=)

  Har själv haft en underbart mysig kväll med Benjamin när han har uppvisning för farmor i ”babysim”-bassängen;)

  Varma kramar och allt gott till er alla ombord önskar Syss

 5. Lövings skriver:

  Rawformat, Elements, exponering +1

 6. Ola Paulsson skriver:

  Kul att se dig igen Birgitta, här förvandlad likt dansk havsfru (med prins). En disgrå parkering flyter nedanför din arbetsplats men ännu har inte projektet grundstött. Grattisx60!!!! lev och njut! /Ola

 7. Anne-Marie skriver:

  Största möjliga tysssstnad… passa på och njut! Här hemma är det verkligen inte tyst.
  Du har nu myntat ett nytt bra ord i svenskan Birgitta, smakar på det igen… ”djuptystnad”… Härligt – och Grattis i efterhand!

 8. Chris skriver:

  Hoppas ni förstår och har någon användning av mina israpporter, får inte så mycket feedback 😉 Snygg bild, skulle behöva klippa dig bara pappa! Precis som jag skulle behöva 😉 Men det värmer väl gott på ishavet. Segla lugnt!

Lämna ett svar