Första konserven

augusti 19th, 2010

Packisen längs Devon Islands södra kust blev efterhand mindre tät. Till slut, med stark känsla av lättnad, såg vi öppet vatten igen. Det var nästan konstigt att sätta segel och återgå till att vara segelbåt. Framåt kvällningen den andra dagen nådde vi Erebus Bay och spanade efter brittiska Young Larry som enligt kvällsnätet med Peter i Cambridge Bay, eventuellt skulle ligga kvar där. Men tyvärr, ingen båt i viken. Vi ankrade i nordvästra hörnan och såg fram emot att få sova en hel natt.
Färskmaten var slut. Kåre och Jörgen hade köksvakt och dök nu för första gången ner i konservförrådet. Hundratals burkar med lockande etiketter. Vi mindes burkärtorna till söndagssteken från när vi var små. Kockarna hade snackat om salta biten hela dagen men de kom upp ur kölsvinet med två burkar skinka och lite bönor. Vi har många och starka kryddor ombord. De gjorde susen. Smarrig Erebusgryta!
Det efterlängtade sovtillfället gick åt skogen. Vinden vände och drog i. Eric gick och la sig. Niklas gick på första ankarvakten. När jag kom upp klockan ett stod te och macka på bordet i sittbrunnen. Kändes trots allt ok med två timmars ankarvakt.

8 svar till “Första konserven“

 1. Victor skriver:

  You seem to be on the wrong side of King William Is. should take James Ross, St. Roch to Gjoa Havn. That is normal route, somehow longer. Some 9/10 ice in front of you and keep to East coast due to Easterly winds. The rest of the boats are behind you. Sarema expected in Cambridge Bay today. Aska Peter. Cheers, Victor

 2. Peter Bryttne skriver:

  Det verkar onekligen som om ni har en tuff färd framför er. Tänker på er ofta och har plottat in resan på jordgloben så att Anton, 3,5 år, får en liiiiiten aning om det med vad Jorden är.
  Isläget 9/10 verkar ju för sjutton omöjligt!!
  Hur planerar ni att göra? Vänta in dom bakomliggande båtarna som Victor nämner?

  Var rädda om er för sjutton!!!

  Liten förstärkning till er reskassa skickas som plåster på såren för mitt filmslarv.

  Må riktigt gott allihop

  Hälsar
  Peter

 3. Peter Z skriver:

  Annars brukar ju Kåres specialitet vara ravioli på burk, som han brukar bjuda på.

  Ha de bra och var rädda om er.

  Hälsningar

  Peter

 4. AnnCatrin skriver:

  Fantastiska äventyr och skrämmande, ändock fascinerande isberg! Det är spännande att följa er blogg! Allt gott önskas er från en mer solig och trygg del av världen.
  AnnCatrin

 5. Victor skriver:

  So, after all you were at Erebus and Terror Bay, not at Erebus Bay (69.3N 98.92W). That makes big difference.
  Keep on floating.
  Victor

 6. Bengt skriver:

  Jörgens goda korv med bröd är inte fel heller. Här hemma har vi just festat på surströmming och en kall öl. Sitter som en smäck…

  Glöm inte mössan.
  Bengt, Petra, Maja

 7. Robert skriver:

  Kräft & Grill kalas avklarat.

  Jobb väntar.

  Kan man mönstra på istället ?

  ;0)

  /Robert K

 8. Anders skriver:

  Hej
  Hälsning från Asiaat bay och Vidar Viking, här tar vi en liten brake från isbergsbogseringar väster om disko. Kan se på iskartorna att packisen är på väg öster ut mot vårt arbetsområde, jobba på o lycka till

  Hälsningar från Anders fd. Explorer of Sweden genom Nordostpassagen nu Vidar Viking väster om Grönland

Lämna ett svar