Water

september 22nd, 2010

Framme vid den hemliga(?) spaningsstationen såg vi plötslig en levande människa som öppnade en stor dörr. Vi stegade modigt vidare och tänkte att vi måste fortsätta tro på att människor är goda, även amerikanska myndighetspersoner. Mannen i dörren visade sig vara en mekaniker som log mot oss och sa ”Välkomna, ni måste vara från segelbåten härutanför. Vi tog foton på er igår kväll. Hit har inte kommit någon segelbåt förut. Kom med och möt stationschefen.” Tony, stationschefen, i slitna jeans och gammal t-shirt, hälsade oss leende välkomna och bjöd in oss till den lunch som stod serverad till stationens just nu 17 anställda. Tio som han själv basade för med spaning, väder, flyginformation och kök. Fem som arbetade med att sanera mark efter tidigare byggnader. Två som var där för att studera valrossars beteende. Eric följde med dem ut i dingen och fick se valrossarna simma och leka. Förutom lunchen fick vi av Tony lådvis med mat som annars skulle slängas, underbara duschar, tvättmöjligheter, internet och varsin glass(!). Och så mötte vi John som väntade på transport hem. Den pråm som skulle hämta alla hans saneringsmaskiner var försenad. Han körde oss upp till domen på toppstationen och hur många gånger som helst fram och tillbaka till dingen med vattendunkar. Vid dagens slut var vattentankarna på Ariel IV fulla och vi var ytterst förvånade och himla glada över det fantastiskt härliga mottagande och all den hjälp vi fått från det vi trott skulle vara stränga myndighetspersoner.

4 svar till “Water“

 1. Bengt skriver:

  Fantastiskt härligt och spännande! Snacka om överraskning.. Lite som LOST ( som sagt)… Kollade lite på nätet och såg snabbt att flera av dessa radaranläggningar längs kusten ingick, under kalla kriget, i en EWD-zon (Early Warning Detection).
  Det fanns oxå en rapport, från U.S Navy, om hur man monterat ner Cape Sabine på ett för området lyckosamt sätt..

  Stay Cool

  Bengt

 2. You know there are wonderful people all over this planet. I am not surprised that you were welcomed in in such a remote station. Sarah’s boyfriend worked on a barge in this part of Alaska all summer and it is likely on the barge they were waiting for. Small world.

 3. Erik skriver:

  God morgon Ariel IV! Ni forsar söderut i Bering havet med bra fart – 7 – 8 knop? Vindarna friska akter om tvärs och så ser det ut (yr.no) att hålla i sig tills ni går genom Aleuterna… Vågar jag gissa lördag förmiddag…. Sedan är det Stilla havet! Det måste vara en milstolpe att fira…
  Igår tog vi på land seglen och började klargöra för torrsättning här hemma fast vi fortsatt har ”sommar” jämfört med er.
  Men vad gör det: Jätteroligt att segla med Ariel IV från köksbordet i Ängelholm.

 4. Lövings skriver:

  Det syns att ni är på väg neråt från den norra delen av planeten. Det är tydlig nerförsbacke.

Lämna ett svar