Jobb, jobb, jobb …

juni 30th, 2011

28 juni

Fem arbetsdagar har gått åt till att röja under däck, skura rent från fågelskit och tallbarr,tvätta sidor och vattenlinje rena, vinscha upp de urtunga seglen ur förpiken och få dem på plats, storseglet på bommen, fock och genua på sina respektive rullar på förstagen. Efter seglen kom två utombordsmotorer till dingarna och två cyklar, upp ur förpiken. Jag blir lika förvånad varje vår över hur stor förpiken är, hur många saker som kan komma upp ur den.

Gerry, som har sett till båten under vintern, hjälper oss att fixa en ny lucka för att ersätta den som tjuvarna slagit sönder. Eric lagar Stor Alf, stora autopiloten. Den la av strax innan Dutch Harbour förra hösten. Nu visade det sig att hela motorn gått sönder. Den borde ha klarat även gigantvågorna på Bering Sea. Men Stor Alf kanske dog i förvirringen över att kompassen inte fungerade så nära Nordpolen. En halv dag gick åt till att hitta och lägga in alla navigationsprogram i den extra dator vi haft med oss hemifrån. Och tusen andra småsaker … Efter den första semesterveckan är vi helt slut!

Kommentera » | 8 Kommentarer »

Kodiak och röra

juni 30th, 2011

26 juni

Vännen Marion, harbourmasters fru, mötte oss med ett stort skratt på Kodiak flygplats och vi lastade ryggsäckarna och de en och en halvmeter långa lattor som vi också lyckats få med trots alla flygplansbyten, i hennes stora amerikanska jeep. Många undrade vad lattorna var för något, blindkäpp gissade en ung kille, slags fiskespö gissade en annan. De är till vårt storsegel, högst upp mot toppen där en latta gick av under seglingen genom Nordvästpassagen förra sommaren.

Kodiak, ön med världens största grizzlybjörnar, var lika skön och magisk som förra året, frodigt grön med snötäckta bergstoppar runtomkring. Ariel IV var skitig och ledsen. Vi visste att det varit inbrott och att aktre luckan var sönder men vi visste inte att bovarna öppnat alla skåp och spridit grejor ÖVERALLT, fy för bubblan så mycket saker i en enda röra. Men några dagar senare, efter MYCKET röj- och sorterings jobb, har vi i alla fall fått tillbaka vårt hem så som vi minns det och vill att det ska vara. De flesta grejorna finns kvar, även om TV:n var halvt lossriven från väggen och navigationsdatorn saknades. Tavlan, med ett fint foto av våra tre pojkar Christian, Rasmus och Jens, var borta men den fann vi till slut underst i en röra av kläder, julsaker och sjökort. Eric kunde först inte hitta geväret och björnpepparspray burken men dem hittade vi också till slut längst in i en koj bakom en trasslig hög med lakan och handdukar. Skönt, dem hade vi inte velat vara utan i björnland.

Kommentera » | Inga kommentarer »

Back in Alaska

juni 30th, 2011

23 juni

Hmm, så konstigt, nästan ett helt år hade gått sedan vi lämnade Ariel IV i Kodiak Alaska. Nu sitter vi på planet tillbaka igen och hoppas att våra ryggsäckar hänger med i ompackningarna mellan tre olika flygplan. Yes, de kommer glidande in genom en lucka i väggen i Kodiak lilla flygstation, iklädda sina stora plastsäckar, inpackade för ett dygn sedan i Köpenhamn. Ryggsäckarna är hela, allt är med, utom möjligen vi eller våra huvuden. Konstigt att halvsova sig igenom nästan ett dygn och sedan finna att klockan fortfarande är elva på förmiddagen, ja till och med tidigare än i Frankfurt, där den var tjugo över elva.

Det var konstigt att se isen uppifrån, isen runt Grönland och in mot Nordvästpassagen. Så här tidigt hade den ännu inte gått upp. Vi såg ett fantastiskt mönster långt under oss, en slags karta med stora isöar och smala kanaler emellan. Mil efter, mil efter mil, efter mil … en gigantisk isöken. I den ville vi inte vara. Glädjen över att vi faktiskt kom igenom isen i NWP förra året bubblade upp igen. Det var i augusti förstås, då isen normalt har gått upp. Ismassor flyter visserligen runt även då och rör sig med vågor och vind men med noggranna studier av is- och väderrapporter har det gått att komma igenom de sista åren. 2005 var senaste året då det var helt omöjligt att komma igenom, förutom för isbrytare förstås.

Kommentera » | Inga kommentarer »


Startsidan > Blogg

arielfyra@hotmail.com