Bad och krympta kläder

juli 27th, 2013

Några stilla veckor ankrade på redden i Vancouver. Inte dumt. Justin i grannbåten är en trevlig fattig konstnär, 28 år, som drömmer om framtida långseglingar. Han dyker naken från rufftaket minst tio gånger varje kväll och undrar liksom vi varför inte fler människor badar från båtarna runt omkring i det nu 25,3 gradiga vattnet. Vi simmar varje kväll efter dagens jobb och ibland löprunda.

Det berg av ullkläder, jackor, overaller, filtar och täcken som vi hade stor nytta av genom Nordvästpassagen och i Alaska har nu förvandlats till tunna hårda plattor. Vi startade generatorn, fick 220 v ström och kunde sätta på dammsugaren. Varmgrejorna packades fint i Ziplocs ”magiska” spacepåsar och vi sög ut all luft med dammsugaren. Vips så var de vakumförpackade och väldigt små!

Och en bild på det nybakade brödet, som faktiskt fick plats i båtugnen …

Kommentera » | 6 Kommentarer »

Kräm, bröd & back in Vancouver

juli 23rd, 2013

Så har ett år gått och vi är tillbaka i Vancouver. Sedan förra inseglingen i denna spännande storstad har Eric jobbat tre långa perioder i nordnorge och en i norra Sverige. Jag har tillsammans med en massa engagerade människor i Helsingborg genomfört ljusfesten Drömljus. Vi har firat födelsedagar, jul och nyår, träffat släkt och vänner, sprungit löprundor och allt annat som man gör. Nu är vi sedan några veckor i ett nytt äventyr och nästan vad som helst kan hända. Husen i Vancouver kan till exempel se ut nästan hur som helst.

Efter lyftet på energipåfyllnadsfronten med sol och vindkraft, har vi nuförtiden så mycket kräm i båtbatterierna att jag kan ladda datorn när det behövs och skriva när jag vill. Fantastiskt!

Första brödet är bakat! Vi provianterade för två veckor innan vi lämnade vinterhamnen i Bellingham. Brödet tog slut först, som det alltid gör på långsegling… Men det visade sig att brödbakning är som att cykla, kunskapen sitter kvar efter lång tid och finns självklart där när den behövs. Ett färskt båtbakat ”multigrain”bröd med linfrön i, slog de amerikanska plastförpackade med hästlängder.

Kommentera » | Inga kommentarer »

Sommaren har kommit och ett oväntat möte

juli 23rd, 2013

Efter 24 grader i luften varje dag, men 13, 14 och några dagar senare 16 grader i vattnet, har vi äntligen kommit in i varmare i farvatten i sundet Strait of Georgia mellan Vancouver på fastlandet och Vancouver Island. Efter ett begränsat antal iskalla snabbdopp gläder vi nu oss åt simturer i 20 gradigt vatten och sommarutflykter i kajakerna till mindre öar runt ankarplatsen.

I Silva Harbour, sista ankarplats innan Vancouver, kommer en först okänd kvinna ut i en dinge. Hon visade sig vara Lotta, Erics granne från Lund på 70-talet. En person som han kände och har haft mycket roligt tillsammans med under många år. Sedan har de inte setts förrän nu trettiofem år senare. Eric funderade: ”Att träffa någon så får mig att inse att tiden går väldigt fort, jag undrade över hur hennes liv hade blivit och reflekterade över vad jag själv gjort av mitt liv. Jag kände igen hennes personlighet och sätt att vara. Man förändras inte så mycket i grunden, efter 25-årsåldern.

Det dök upp en massa minnen från den tiden, tankar kring vad jag gjorde då och vänner som jag inte har tänkt på, på många år. Det var också en fin period i mitt liv, men livet går fort …”

Kommentera » | 10 Kommentarer »

Om galenskap och hudkräm

juli 23rd, 2013

Efter att ha lyckats ta oss över gränsen från USA till Kanada firade vi med en pubbussutflykt på ön Galiano. Chauffören spelade hela vägen medan han körde och gjorde galna konster, sparkade med båda benen i luften samtidigt som han svängde runt en kurva …

Hudkrämfabrikanterna är med mycket stor sannolikhet inte särskilt glada för långfärdseglare eller båtliv överhuvudtaget. Den friska havsluften fuktar och mjukgör tillräckligt. Krämflaskorna blir stående i skåpet.

Kommentera » | 3 Kommentarer »

Septiktanktömning och snygga killar

juli 15th, 2013

Vi ligger nu för ankar i Roche Harbour och ska här klarera ut från USA. Sjöflygplan startar och landar runt oss och en typiskt amerikansk septiktanktömningsstation rör sig sömningt mellan de ankrade båtarna.

Här också en bild på de snygga killarna ombord Ariel IV och en av de nya snygga solcellerna. De går enkelt att vinkla mot solen och wow vad de producerar. Med fyra solceller, två vindsnurror och en släpgenerator är vi nu i stort sett självförsörjande på energi. Varmvattenberedaren är den enda apparat som fortfarande behöver lite motorgång men det räcker med korta turer in i hamnarna.

Kommentera » | 3 Kommentarer »

Om att sova, tvättbjörnar och lite till

juli 15th, 2013

Nu har jag varit här i en vecka, somnat direkt och sovit som en dubbelstock i nästan 10 timmar varje natt. Hur är det möjligt? Inga måsten har susat runt i huvudet, inga uppgifter, möten eller saker som måste fixas. Ingen dator och ingen TV. Massor av luft och sol, kroppen i rörelse mest hela tiden. Är det svaret eller beror det helt enkelt på att vi är så himla glada. En ny spännande del i livet tar sin början.

Ariel IV stävar långsamt norrut mot Vancouver genom en amerikansk semesterövärld. Det mesta är privat med röda förbudsskyltar men på fina nationalparksöar möter vi vildmark och trevliga människor, oftast paddlare. De bor i medhavda minitält men hänger upp sin mat som annars försvinner in i gapet på hungriga tvättbjörnar. Det finns många av dem här. Solen öser hela tiden, 22 grader på däck men första doppet i 14 grader var en rysare.

Kommentera » | Inga kommentarer »

Back to real business

juli 9th, 2013

Efter sådär 40 års jobb slutade jag Birgitta i förra veckan och blev passionär. Det var härligt, vemodigt, konstigt och underbart! Härligt för att goa arbetskamrater gav mig en fantastisk och personlig avslutningsfest som fick mig att känna att jag och mitt arbete varit betydelsefullt. Vemodigt för att mycket kul är slut. Konstigt för att jag alltid har jobbat. Härligt för att jag och Eric nu i frihet har hela det spännande resten av livet framför oss.

Ariel IV låg glänsande nyvaxad vid bryggan i Bellingham USA, med nytt dunderstarkt ankarspel, två nya solceller som lapade energi under perfekta förhållanden och likaledes två kaxiga vindsnurror.  Eric som har dunderjobbat i över en månad och kompis Bill har arbetat hårt med att få ordning på sladdarna. Vi firade vi med champagne och jordgubbar. Några meter bort på bryggan vältrade en stor säl upp, rullade runt och födde två minuter senare en kut.

Kommentera » | 6 Kommentarer »


Startsidan > Blogg

arielfyra@hotmail.com