Kavainköp

juli 27th, 2015

KavaLängst in i en gammal biljardhall i Savusavu var det kava-bar och där sålde en vänlig man buntar av kava (yaqona på Fiji språk), en milt narkotisk naturlig ”drog”. Det var den absolut bästa kvaliteten, samlad från de tunna rottrådarna och bara en liten bit av den hårda kavaroten. Vi köpte 15 buntar som nu hänger i Ariel IV. Vårt hem luktar ganska skumt men vi är redo att uppvakta hövdingar i byarna på de yttre öarna.

Kava används enligt gammal tradition i välkomstceremonier, det mals och blandas med vatten och smakar, tycker vi, ungefär som gammalt diskvatten. Förr i tiden var det enbart hövdingens dotter, så länge hon var oskuld, som fick tillreda kavan. Hon tuggade den till en massa som sedan blandades med vatten. Idag har flickan bytts ut mot en slags kvarn, men kavan serveras i kokosnötskal som i alla tider.

Kommentera » | Inga kommentarer »

Nya vatten

juli 22nd, 2015

Ariel 4Watermaker pumpen är hittad! Efter sju veckor i USA postsystem. Ingen vet var. Den dök plötsligt upp bara, i San Francisco på rätt adress där den ska repareras. Stort tack till er som höll tummarna! Ni tillhandahöll magin som hittade pumpen. Nu återstår bara en lyckad lagning och en lyckad återfärd till Ariel IV på Fiji…

Vi har alltså levt på regnvatten i sju veckor och förmodligen fått i oss alla möjliga bra mineraler och salter och en del himmelsskit. Kanske bra mycket bättre än sterilrent watermaker vatten även om vi tillsätter lite mineraler. Huvudsaken är att vi mår himla bra, men det kanske är ”psykiskt” eftersom vi just sparat de 35 tkr som en ny pump skulle kosta:)

För tre dagar sedan seglade vi in mellan reven i Fiji ögrupp.  Det var helt himla härligt. Bråkvågorna som kastat oss runt på Stilla Havet mellan öarna i veckor nu, la sig ner och vi befann oss i stilla solig segling som hemma på sommaren i skärgården. Blå, blå himmel, blått, blått vatten.

Så i kvällningen gled Ariel in i och genom en smal passage mellan två läskiga rev och vi befann oss i ett ”orkanhål”, en helt skyddad ankarvik mellan bergstoppar, som duger till och med under orkaner. Wow, vattnet var totalt stilla. Solnedgången speglade sig och hela världen var orange. Det var tyst, tyst, tyst. En ankardram och en stilla stund av meditation över naturens storhet.

Nästa dag klarerade vi in i Savusavu en liten ort, på en liten ö, i det stora Stilla Havet. Här fanns de trevligaste unga, lite blyga, tullare och poliser som vi någonsin mött. Vi kunde inte låta bli att jämföra med deras maktfulla kollegor som vi mötte i seglingsvattnen för ett par år sedan i ett världens största länder.

 

Kommentera » | 9 Kommentarer »


Startsidan > Blogg

arielfyra@hotmail.com