Kavainköp

juli 27th, 2015

KavaLängst in i en gammal biljardhall i Savusavu var det kava-bar och där sålde en vänlig man buntar av kava (yaqona på Fiji språk), en milt narkotisk naturlig ”drog”. Det var den absolut bästa kvaliteten, samlad från de tunna rottrådarna och bara en liten bit av den hårda kavaroten. Vi köpte 15 buntar som nu hänger i Ariel IV. Vårt hem luktar ganska skumt men vi är redo att uppvakta hövdingar i byarna på de yttre öarna.

Kava används enligt gammal tradition i välkomstceremonier, det mals och blandas med vatten och smakar, tycker vi, ungefär som gammalt diskvatten. Förr i tiden var det enbart hövdingens dotter, så länge hon var oskuld, som fick tillreda kavan. Hon tuggade den till en massa som sedan blandades med vatten. Idag har flickan bytts ut mot en slags kvarn, men kavan serveras i kokosnötskal som i alla tider.

Lämna ett svar