Hästlatituder och Samoa

maj 20th, 2015

Samoa dressesSå är vi här igen, på Samoa dit vi kom med våra tre barn för 15 år sedan på vår förra världsomsegling. Den gången kom vi västerifrån, från Panama via Galapagos, Marquesas, Tuamotu och Sällskapsöarna. Den här gången kom vi norrifrån, från Hawaii och Fanning, Kiribati. Den gången seglade vi ”Coconut Milk Run”, den lätta Stilla Hav seglingen med lagom passadvind i häcken.

Den här gången gick vi över ekvatorn och de ökända doldrums eller hästlatituderna som de också kallas. Vi förstår nu fullt ut den gamla tidens seglare som till slut tvingades slakta hästarna ombord för att överleva. Om vi inte haft motor hade vi fortfarande legat därute och guppat i förmodligen en vecka till. Om vi inte heller haft watermaker och konserver (och inga hästar) hade vi nästan varit i himlen nu. Stiltje är nog seglarens allra värsta mardröm. Segel som slår hjälplöst mot riggen, delfiner som skrattande hoppar förbi, solen som bränner över himlavalvet varje dag, grälen som dyker upp kring småsaker, galenskap som lurar runt skutan…

Efter 12 långa dagar kom vi äntligen tillbaka till en av våra favoritöar Samoa. Då vi sist var här lärde vi känna Mats från Skåne som gift sig med Sia från Samoa. De har nu åtta barn tillsammans här. Våra barn bodde en natt i deras lilla hostel i traditionella palmbladshyddor. Nu är Mats konstigt nog i Sverige och hälsar på sin gamla pappa. Han har lovat ta med sig vår post från Sverige och några reservdelar till spisen på Ariel IV som bara funkar på en låga. Mats och Sia hade också ett litet paradisiskt palmbladshotell på södra sidan av Samoa. Den förstördes helt av en Tsunami 2009. Folk i Stilla Havet lever hela tiden med möjliga hotbilder av orkaner och tsunamis.

Vårt första intryck av Apia, huvudstaden är att några nya moderna byggnader tillkommit och att här finns mer trafik, men polisorkestern marscherar och spelar fortfarande varje morgon, barfota och iklädda lavalava, en slags uniformskjolar. Kvinnorna är fortfarande lika vackra med färgglada klänningar och blomma bakom örat. Talofa, det vänliga välkomnande sättet att möta främlingar, finns också kvar i rikt mått. Vi ser fram emot att upptäcka ”vår” ö igen.

Kommentera » | 4 Kommentarer »

En resa i tiden

maj 2nd, 2015

PA220162

Seglingen från Honolulu till ögruppen och landet Kiribati var inte bara en resa från en plats till en annan. Det var en förflyttning från en värld till en annan. Eller snarare från en tid till en annan, från nuförtiden till förr i tiden. Från det pulserande moderna Honolulu till en liten isolerad atoll, Fanning, där folk bor i palmbladshyddor och lagar sin mat över öppen eld. Varje morgon ser vi män ge sig ut genom revöppningen, till havs, i minimala kanoter med utriggare. Framåt kvällen kommer de in igen med flera meterlånga fiskar av olika slag, mestadels tonfiskar. Hur de kunnat fånga dem med sina enkla handlinor och hur de överhuvudtaget kunnat få upp dem i kanoten, förstår vi inte. Här finns gamla tiders kunskap och erfarenhet i ett enkelt liv i nära samklang med naturen.

Överseglingen till Fanning tog 9 dagar. Röriga vindar eller inga vindar alls över doldrums. Inte särskilt kul segling alls tyvärr. Ju närmare ekvatorn vi kom desto varmare blev det också förstås och vi tackade oss själva för att det finns fläktar i Ariel IV och att de fungerar trots att vi inte använt dem på 15 år då vi sist var i tropiska vatten. Det var faktiskt så varmt att det inte fanns den minsta anledning att ha kläder på. En eftermiddag upptäckte Eric att hans tidigare osolade stjärt var rosa. Han skrattade, stjärten såg ut som en smultronglass. Senare när han skulle sova och lägga stjärten mot lakanet skrattade han inte. Nästa dag gick Eric i en lava lava, ett löst lätt höftskynke av ö-modell.

Människor lever långsamt här på Fanning. De sitter under träden och pratar, eller ligger på den fallfärdiga bryggan och vilar. Kvinnor leker med barnen på husens golv/sovplats en slags plattform med vackra palmbladsmattor. Alla hus har palmbladstak, de flesta har inga väggar eller en konstruktion av palmblad som går att dra upp och ner för att skapa avskildhet. Vi blev inbjudna till en familj som gav oss kokosnötter att dricka och kokt brödfrukt och taro att ta med hem. De äter fisk, grönsaker och frukt. När det är bröllop eller fest slaktar man en av sina fåtaliga grisar eller en höna och köper ris i den lilla kioskliknande affären vid bryggan. En del män är klädda i höftskynken och kvinnor bär saronger som kjolar, men de flesta unga har i T-shirts och kortbyxor.

Barnen möter oss lite nyfikna med mycket skratt. Ungdomarna hälsar och ler okonstlat. Det finns fyra små skolor på ön, en för varje åldersgrupp. De nyare delarna är byggda av stora betongblock, de gamla är stora palmbladshus. I mellanstadieskolan som vi besökte finns griffeltavla i klassrummen, långa bord och bänkar för barnen, några böcker och inte så mycket mer. Vi hör ofta barnen sjunga när vi går förbi.

Eric har jobbat några dagar i den lilla sjukstugan på ön och möter stor tacksamhet från patienterna. Det sprider sig snabbt att Eric är doktor och att han gärna hjälper till. Nu vinkar alla till oss. Vi känner oss redan lite hemma här.

Kommentera » | 6 Kommentarer »


Startsidan > Blogg

arielfyra@hotmail.com