Sanna sjömän?

oktober 28th, 2017

Javisst, vi seglar på de stora haven … i ett stålskrov, med hjälp av GPS, elektroniska sjökort, ekolod, vindmätare, solpaneler, vindgeneratorer, autopilot, watermaker, nödflotte, Epirb, motor med dieseltank samt segel, flera olika segel, alldeles hela. Vi har också watermaker, kylskåp, spis med ugn, sängar med madrasser, ombyteskläder för olika väder, värmare, fläktar, lampor, medicinskåp, verkstad och plånböcker med kreditkort. Vi surar ibland när vind och vågor inte beter sig som vi önskar.

Så möter vi hundratals segelbåtar runt Madagaskar. En del fiskar. Andra transporterar jättehögar med långa bambu stammar till byggvirke, berg av buntar med palmblad till tak, eller säckar med grus, träkol eller sand som de bär iland på axlar eller huvud. En del av båtarna seglar längs kusten. Andra seglar långa sträckor till öarna. Vattnet är en del av Indiska Oceanen. Den ocean som vi ibland kallar ”tvättmaskinen”. De har små, och riktigt stora segelkanoter, uthuggna ur trädstammar eller handgjorda av sammansatta trä-delar. Ja, de har segel, vackert skurna på en vajande bambustång till mast. En del är hela. De flesta har fler hål än segelyta. De har kläder på kroppen också och förhoppningsvis lite vatten att dricka. De seglar varje dag, vinkar och ler när de passerar. När de glider förbi sent på kvällen och natten är mörk, mörk hoppas vi att stjärnor och måne inte skyms av ovädersmoln.

Idag har vi klarerat ut från Madagaskar i Mahajunga och hoppas komma iväg mot Afrika om några dagar. Passagen mot Mocambique tillhör världens farligaste vatten. Det verkar komma ett väderfönster som ger oss möjlighet till bra seglats. Hoppas det håller öppet i de ca fem dagar som vi behöver. Om det håller öppet några dagar till kan vi dra direkt till Richards Bay och Sydafrika. Återigen ber vi er hålla tummarna. Den massmagiska kraft ni skickar med oss är mycket värd!

Kommentera » | 10 Kommentarer »

Livet på en pinne, eller …

oktober 15th, 2017

Så bortskämda de är, de där fransmännen, även i nutid. De har St Martin och flera öar i Västindien, de har Tahiti och hela underbara franska Polynesien, Nya Kaledonien, Wallace med flera i Stilla havet, och nu har vi upptäckt att de brett ut sig i Indiska Oceanen också. Fantastiska ön Reunion som vi precis besökt och Mayotte med flera på andra sidan Madagaskar. Unga fransmän kan valsa omkring i världen, ringa nästan gratis hem och lätt få jobb lite här och där. På Reunion tjänar de Euro.

Fyra glada ungdomar och en treåring kom seglade till Reunion med en liten fransk båt ”Argal” från Nya Kaledonien. Jeanne och Sylvain behövde lift vidare till Madagaskar. De flyttade in i babords akterkoj på Ariel IV och även in i köket. Fruktsallad varje morgon, ratatouille och andra franska läckerheter till middag och äkta chokladmousse till efterrätt. Jens fångade en stor mahimahi. Den blev en ursmaskig curry.

På Madagaskar mötte oss en helt annan värld. Vänliga människor kom paddlande ut i kanoter gjorda av urholkade stockar med utriggare. De ville byta bananer mot fiskelina, mango och lime mot barnkläder, några tomater mot en t-shirt. Många av deras hus är byggda på traditionellt sätt av grenar och palmblad och maten lagas på marken över öppen eld. Madagaskar är världens fjärde fattigaste land. Vi känner igen det enkla livet från många öar i Söderhavet men känslan i byarna här är Afrika. Mörkhyade kvinnor i färgglada saronger bär enorma bördor på huvudet. Palmerna har fått trädkompisar som ser ut som tagna från bilder av den afrikanska savannen.

Mötet med myndigheterna var något vi inte såg fram emot. Landet kämpar med en utbredd korruption. En ung polis i lagade men nypressade långbyxor skrev för hand in våra passuppgifter på olika lappar och sa att det kostade ca 200 kr ”för arbetet”. Vi frågade var den bestämmelsen finns. Den unge polisen blev förskräckt och sprang efter sin chef. Chefen var på fest i huset intill med de övriga poliserna. Han log och vinkade bort oss. Inget behövde betalas idag.

Vi ankrade bakom en paradisö. Vita sandstränder, spännande klippformationer, vajande palmer. En snorkeltur före frukost. Mango och papaya i yoghurten. Ett dykäventyr på eftermiddagen. Fiskstimmen var så täta att Eric knappt såg den färgrika korallträdgården. Jens harpunerade en langust. Inga stigar på ön. Det går inte så bra med hans träning inför långlopp på Kullaberg. Lite barfotaträning på stranden. Sundowner med holländska besättningen ombord på ”Argonaut”. Kokosmjölk och rom. På natten vände vinden rakt in i viken. Ett ösregn drog förbi. Stängda luckor i 30 graders värme. Ankarlarmet ylade. Ariel hoppade och krängde i de ökande vågorna. Vill du byta?

Kommentera » | 2 Kommentarer »


Startsidan > Blogg

arielfyra@hotmail.com