Första gången i livet

februari 24th, 2015

surfing 2Ja du har rätt, det är ingen av oss som är på bilden. Men det är sant, vi har båda gjort det nu, surfat på riktigt, på varsin longboard, på Hawaii!

Wow vilken känsla det var att lyckas fånga vågen, brädan sköt fart och race-ade över korallreven in mot stranden i säkert 100 km i timmen. Det kändes så i alla fall. Eric lyckades stå upp flera gånger. Jag halvstod upp en gång och blev så stolt över det att jag nästan sprack. Sedan fick jag en gigantisk våg över mig och sprutade saltvatten ur alla ansiktshål i en halvtimme efteråt. Strax efteråt rev Eric upp några sår på foten på ett korallhuvud. Men missödena har vi redan glömt. De lyckade brusande vågfärderna gav oss svindlande härliga upplevelser. Wow, hur ska vi få plats med surfbrädor på Ariel IV där vi redan har två kajaker, en gummidinge och en massa annat på däck.

En femåring upplever förmodligen ”stora” saker för första gången i livet varje dag eller åtminstone varje vecka. Nu för tiden händer det inte lika ofta. Vår första surfupplevelse är en riktigt ”stor” sak som vi aldrig kommer att glömma!

Kommentera » | 5 Kommentarer »

En månad med Ariel IV på Hawaii

februari 19th, 2015

Moondog 2


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu är det dags för mig, Andreas, att åka hem till Sverige och verkligheten igen. Hem till familj/ släkt/ bror/ kollegor som så entusiastiskt och tålmodigt ställt upp med planering, logistik och jobb när jag varit bortrest. Jag måste komma ihåg att tacka dem ordentligt!

Inför vår resa frågade Birgitta och Eric vilka förväntningar jag hade. Jag svarade att jag ville se hur långseglarlivet fungerar i praktiken. Är det påfrestande, jobbigt, frustrerande eller bara – alldeles underbart? Efter det tänkte jag inte så mycket mer på mina förväntningar. Nu gällde det bara att hänga med och ha så kul som möjligt.

Att vid vår ankomst till Hawaii bli omfamnad och välkomnad som en familjemedlem var befriande och avslappnande. I den andan har det sedan fortsatt och det är jag djupt tacksam för. Hjärtliga leenden, omtanke och fnitterattacker i en härlig blandning har förgyllt vår månad. Eric o Birgitta är fantastiska och detta gäller även sonen Jens som med sin energi starkt bidragit till att göra denna resa till ett äventyr!

Seglingen mellan öarna har till min stora glädje varit aktiv och actionfylld. Vi har mestadels seglat med ganska mycket vind i grov sjö/dyning som 25 ton Ariel IV lugnt bemästrat.

De många paradisiska – ibland öde -ankringsplatserna intill korallrev i kristallklara vatten har bidragit till så otroligt mycket fridykning, dykning och snorkling att det överträffat mina vildaste fantasier. Snorkling intill enorma knölvalar i skymning och dyk där vi bl.a. mött tigerhaj och revhaj i grottor gör att man känner sig liten, upprymd och i högsta grad levande på samma gång. Fridykning med massor av spinning dolphins som hoppande, snurrande glada lekkompisar ger en sådan oändlig glädje att en del av mig nästan vill följa med dem vidare ner i djupet.

Man kunde tänka sig att kickarna och äventyren kring dykning etc. var det som överväldigade mest men allteftersom tiden gick insåg jag att möten och skratt med andra människor gjorde än djupare intryck. Exempelvis blir de fina människorna Quintin, Macy, Jeff, Blaine och Dough på 30-fotaren s/y Moondog (www.lookingfurther.com) vänner för livet. Quintin och Macey träffar vi nästa gång i slutet av juni då Quintins syster, som seglar på SCAs båt i Volvo Ocean Race, går i mål i Göteborg. Längtar redan!

Så hur gick det då med mina förväntningar? Att segla med Ariel IV under endast en månad på ett så härligt resemål som Hawaii, ger ju förstås ingen helhetsbild av långseglarlivet men om man sammanför mina nytillkomna erfarenheter med våra samtal ombord under denna månad så har jag fått en betydligt klarare bild av vad det handlar om. Det är ett heltidsjobb som kan vara krävande och strapatsrikt. Belöningen är ett rikt liv bland öppna människor i underbara miljöer. Jag är djupt avundsjuk på Eric och Birgitta som får fortsätta denna resa mot Marshallöarna, Mikronesien och vidare…

Tack för allt och far i vind!

Andreas

Kommentera » | 1 Kommentar »

Kokosnötparty

februari 4th, 2015

KokosnötdrinkAriel IV låg tryggt i lä vid lånad boj i Lahaina på ön Maui. Men typiskt nog kom en vinterkuling från ”fel” håll. Passadvindarna gjorde uppehåll. Sjön började bygga upp och vi fick akut lämna en nu vågkokande ankarplats och segla över sundet till lästrand vid ön Lanai.

Här finns inte en människa, bara en fantastisk strand och en himla massa kokosnötter under svajande höga palmer. Som att ha lämnat Hawaii och kommit till det ”riktiga” Söderhavet. Akvarieklart vatten och massa koraller. Det är<a svårt att hitta en sandyta att lägga ankaret på.

Detta underbara ställe kunde vi inte motstå utan byggde läger och njöt av en vildmarkskväll vid öppen eld. Eric blev inspirerad att ta fram gitarren och vi sjöng alla fyra, i fyra mycket personliga stämmor …

Kommentera » | 4 Kommentarer »


Startsidan > Blogg

arielfyra@hotmail.com