Slutet närmar sig

maj 14th, 2020

Imorgon seglar vi, lämnar Antigua och Karibien, styr mot Azorerna och hoppas få komma in när vi väl är där. 48 timmars ankring, proviant, vatten och diesel har man lovat oss, alla hundratals seglare som nu drar hemöver. Vi som ändå skulle hem, de som skulle genom Panamakanalen och ut på sitt livs äventyr, de som skulle lämna sin båt på Trinidad eller annat ställe söder om orkanbältet till nästa säsong, de som skulle segla norröver till USA och kanske Grönland. Många spräckta planer och ledsna ögon. Hur kunde det bli så här, världen förändrades radikalt. Efter veckor och månader i karantän, om än i paradisiska vikar, så drar de flesta hem.

För oss är det också den sista oceanöverseglingen på vårt nu 10-åriga äventyr. Slutet närmar sig och många frågar oss hur det blir att komma hem ”på riktigt” tillsammans med vårt hem Ariel IV. Ja hur ska vi veta det. Mycket kallare vatten att simma i och förmodligen färre trevliga solnedgångsmöten med glada fria människor. Men barnen, familjen och vännerna finns hemma, vi slipper gå med munskydd i affären och vi är inte längre begränsade av lönearbete. Varje vacker dag i hemlandets struliga vädersystem kan vi uppleva underbar natur under sommar, höst, vinter och vår. Vi har inte sett en levande vitsippa på 10 år.

Det finns inte internet ombord så nu hör ni inte av oss på kanske tre veckor, om vi får gå iland på Azorerna, eller kanske uppemot dubbelt så lång tid beroende på var vi kan angöra Europa. Det går att följa vår rutt och position på http://forecast.predictwind.com/tracking/display/ArielIV
Titta också på forecast.predictwind.com/tracking/rally/occ-atlantic-fleet om ni vill se andra båtar på väg över.

Far väl Karibien. Hoppas du kan ta emot framtidens seglare med öppnare famn!

Kommentera » | 27 Kommentarer »

Öppning

maj 6th, 2020

Antigua Coastguard har öppnat för att båtarna nu får förflytta sig längs kusten. Kapten måste anmäla 24 tim i förväg och uppge varför man vill flytta, samt sedan kontakta Coastguard när man flyttar och när man är framme. Båtarna lämnade en efter en vårt karantänparadis på Barbuda. Med viss sorg. Vi hade blivit nära vänner mitt i den absurda Corona rapporteringen från resten av världen. Kvarvarande båtar i viken tutade för den som gick som om det var fråga om att korsa en ocean.

Ariel IV ankarkedja var tät som en smal matta med alg beväxning. Hårt jobb att skrubba den. Det kändes konstigt att sätta segel efter sex veckor vid Spanish Point. Kylskåp, matskåp, fruktnät och konservförråd var tomma. Kak- och kexlådan hade varit utan innehåll i två veckor. Vi seglade till Jolly Harbour på Antigua där det finns en ganska stor affär.

Det var som att komma till ett spöksamhälle eller en framtidsplats nära domedagen. Nästan tomt på gatorna, någon enstaka människa, alla med munskydd. Men affären var öppen hela dagen. Antigua har börjat att långsamt öppna upp.

Vi uppmanades tvätta händerna och stod i en kort kö med två meters mellanrum, sedan var det fritt fram. Ca 15 människor i taget inne i affären. Vi log åt uppfinningsrikedomen när det gällde munskydd. Halsdukar, scarves och buff. Vita doktors- eller målarmunskydd. En del hade sytt vackra färgade munskydd med mönster eller pärlor på. Vi handlade två kundvagnar fulla och betalade ca 10000 kr. Inte billigt i Karibien men vi var sååå glada åt att ha mat igen och att ha konserver som räcker så vi kan segla hela vägen hem om vi måste.

Klädskåpen är genomgångna och vi har hittat ull-kläder, jackor, mössor, och vantar från när det här äventyret började, när vi seglade genom Nordvästpassagen i Arktis, 2010. Inte många båtar här som är lika välutrustade när det gäller att klara de kalla nätterna på nordatlanten.

Vi vet ännu inte vart vi kan segla. Azorerna är stängda men vi kan gå in och fylla på förråd om det behövs i 48 tim. Irland och Storbritannien är stängda. Som det ser ut nu måste vi gå till en transit-hamn i Frankrike, förmodligen Cherbourg och sedan segla norrut genom Engelska kanalen, kanske vila i någon holländsk hamn. Kielkanalen är stängd för fritidsbåtar så eventuellt måste vi segla runt hela Danmark. Vädersituationen ser allmänt bråkig ut men snart måste vi ge oss iväg. Det är inte en översegling vi ser fram emot. Men skönt i alla fall att världen långsamt börjar öppna upp!

Kommentera » | 19 Kommentarer »


Startsidan > Blogg

arielfyra@hotmail.com