Öppning

maj 6th, 2020

Antigua Coastguard har öppnat för att båtarna nu får förflytta sig längs kusten. Kapten måste anmäla 24 tim i förväg och uppge varför man vill flytta, samt sedan kontakta Coastguard när man flyttar och när man är framme. Båtarna lämnade en efter en vårt karantänparadis på Barbuda. Med viss sorg. Vi hade blivit nära vänner mitt i den absurda Corona rapporteringen från resten av världen. Kvarvarande båtar i viken tutade för den som gick som om det var fråga om att korsa en ocean.

Ariel IV ankarkedja var tät som en smal matta med alg beväxning. Hårt jobb att skrubba den. Det kändes konstigt att sätta segel efter sex veckor vid Spanish Point. Kylskåp, matskåp, fruktnät och konservförråd var tomma. Kak- och kexlådan hade varit utan innehåll i två veckor. Vi seglade till Jolly Harbour på Antigua där det finns en ganska stor affär.

Det var som att komma till ett spöksamhälle eller en framtidsplats nära domedagen. Nästan tomt på gatorna, någon enstaka människa, alla med munskydd. Men affären var öppen hela dagen. Antigua har börjat att långsamt öppna upp.

Vi uppmanades tvätta händerna och stod i en kort kö med två meters mellanrum, sedan var det fritt fram. Ca 15 människor i taget inne i affären. Vi log åt uppfinningsrikedomen när det gällde munskydd. Halsdukar, scarves och buff. Vita doktors- eller målarmunskydd. En del hade sytt vackra färgade munskydd med mönster eller pärlor på. Vi handlade två kundvagnar fulla och betalade ca 10000 kr. Inte billigt i Karibien men vi var sååå glada åt att ha mat igen och att ha konserver som räcker så vi kan segla hela vägen hem om vi måste.

Klädskåpen är genomgångna och vi har hittat ull-kläder, jackor, mössor, och vantar från när det här äventyret började, när vi seglade genom Nordvästpassagen i Arktis, 2010. Inte många båtar här som är lika välutrustade när det gäller att klara de kalla nätterna på nordatlanten.

Vi vet ännu inte vart vi kan segla. Azorerna är stängda men vi kan gå in och fylla på förråd om det behövs i 48 tim. Irland och Storbritannien är stängda. Som det ser ut nu måste vi gå till en transit-hamn i Frankrike, förmodligen Cherbourg och sedan segla norrut genom Engelska kanalen, kanske vila i någon holländsk hamn. Kielkanalen är stängd för fritidsbåtar så eventuellt måste vi segla runt hela Danmark. Vädersituationen ser allmänt bråkig ut men snart måste vi ge oss iväg. Det är inte en översegling vi ser fram emot. Men skönt i alla fall att världen långsamt börjar öppna upp!

19 svar till “Öppning“

 1. Bengt skriver:

  Gött med Ullfrotte… Välkomna hem!

 2. Josef skriver:

  Hej
  Jag minns så väl när vi lämnade hamnen i Rå
  för att seglar mot Bergen
  kram Josef

Lämna ett svar