Öppning

maj 6th, 2020

Antigua Coastguard har öppnat för att båtarna nu får förflytta sig längs kusten. Kapten måste anmäla 24 tim i förväg och uppge varför man vill flytta, samt sedan kontakta Coastguard när man flyttar och när man är framme. Båtarna lämnade en efter en vårt karantänparadis på Barbuda. Med viss sorg. Vi hade blivit nära vänner mitt i den absurda Corona rapporteringen från resten av världen. Kvarvarande båtar i viken tutade för den som gick som om det var fråga om att korsa en ocean.

Ariel IV ankarkedja var tät som en smal matta med alg beväxning. Hårt jobb att skrubba den. Det kändes konstigt att sätta segel efter sex veckor vid Spanish Point. Kylskåp, matskåp, fruktnät och konservförråd var tomma. Kak- och kexlådan hade varit utan innehåll i två veckor. Vi seglade till Jolly Harbour på Antigua där det finns en ganska stor affär.

Det var som att komma till ett spöksamhälle eller en framtidsplats nära domedagen. Nästan tomt på gatorna, någon enstaka människa, alla med munskydd. Men affären var öppen hela dagen. Antigua har börjat att långsamt öppna upp.

Vi uppmanades tvätta händerna och stod i en kort kö med två meters mellanrum, sedan var det fritt fram. Ca 15 människor i taget inne i affären. Vi log åt uppfinningsrikedomen när det gällde munskydd. Halsdukar, scarves och buff. Vita doktors- eller målarmunskydd. En del hade sytt vackra färgade munskydd med mönster eller pärlor på. Vi handlade två kundvagnar fulla och betalade ca 10000 kr. Inte billigt i Karibien men vi var sååå glada åt att ha mat igen och att ha konserver som räcker så vi kan segla hela vägen hem om vi måste.

Klädskåpen är genomgångna och vi har hittat ull-kläder, jackor, mössor, och vantar från när det här äventyret började, när vi seglade genom Nordvästpassagen i Arktis, 2010. Inte många båtar här som är lika välutrustade när det gäller att klara de kalla nätterna på nordatlanten.

Vi vet ännu inte vart vi kan segla. Azorerna är stängda men vi kan gå in och fylla på förråd om det behövs i 48 tim. Irland och Storbritannien är stängda. Som det ser ut nu måste vi gå till en transit-hamn i Frankrike, förmodligen Cherbourg och sedan segla norrut genom Engelska kanalen, kanske vila i någon holländsk hamn. Kielkanalen är stängd för fritidsbåtar så eventuellt måste vi segla runt hela Danmark. Vädersituationen ser allmänt bråkig ut men snart måste vi ge oss iväg. Det är inte en översegling vi ser fram emot. Men skönt i alla fall att världen långsamt börjar öppna upp!

19 svar till “Öppning“

 1. på Facebook skriver:

  My information is that Kiel canal is open, if we can help you with information, don’t hesitate to ask.

 2. på Facebook skriver:

  Snart ses vi igen! Ser fram emot en öppnare värld och att ha er hemma igen. Massa kramar!

 3. på Facebook skriver:

  Jag älskar era böcker! Hoppas ni skriver om detta äventyret också. Lycka till på hemfärden och kanske vi ses någon gång igen Birgitta. Så mysigt att ha dig och din goa familj som besökare på jobbet.

 4. på Facebook skriver:

  Tänkte att ni i er frihet sluppit undan covid19 ?

 5. på Facebook skriver:

  Önskar er en fin hemsegling! Fair Winds! ⛵️

 6. på Facebook skriver:

  Kielkanalen är öppen.

 7. Bengt skriver:

  Gött med Ullfrotte… Välkomna hem!

 8. på Facebook skriver:

  Lykke til. Litt av en opplevelse??

 9. på Facebook skriver:

  Skynda långsamt och var rädd om er? Bamsekramar

 10. We heard it was open but only for commercial ships. Very grateful if you could check.

 11. på Facebook skriver:

  Ariel IV various Dutch yachts have recently passed the canal without any problems. I’ll inform again once you get closer.

 12. Josef skriver:

  Hej
  Jag minns så väl när vi lämnade hamnen i Rå
  för att seglar mot Bergen
  kram Josef

 13. på Facebook skriver:

  Barbuda høres ut som fint sted å tilbringe lockdown. Vi ligger i Falmouth hbr og skal samme vei som dere. Kanskje vi sees? Hilsen Eli og Hans Jakob på S/Y Anna (Oslo, Norge)

 14. på Facebook skriver:

  Evert-Jan Hermans thanks for the info, when we come closer we have to get updates things Chang all the time?

 15. på Facebook skriver:

  Joakim Nörler Även för fritidsbåtar?

 16. på Facebook skriver:

  Eric Boye Ja.

 17. på Facebook skriver:

  Ååååå nej, kakorna slut ?

 18. på Facebook skriver:

  Lycka till och fairwinds!⛵️
  Ingen rolig situation att segla i. ?

 19. på Facebook skriver:

  Hope you have a good crossing and not too many administrative problems when you get back to Europe. ?

Lämna ett svar