Alaska ett naturparadis – men visum till USA ett h-e

januari 31st, 2010

Bilden illustrerar vår längtan efter att komma iväg. Ariel IV i frihet, under segel, i vindens och vågornas värld. Nästa gång till Nordvästpassagen … Men det är fyra månader dit. Förberedelser är inte bara roliga. Vi jobbar båda heltid och vill helst använda vår nuvarande begränsade fritid till att utrusta båten, kolla sjökort och läsa om de ställen vi kommer att besöka. Resolute Bay i Nunavut, smaka på det. Alaska verkar också vara ett fantastiskt område i världen som vi ”får på köpet”. Tidigare har vi mest läst om isbjörnar och Arktis djurvärld, nu inser vi att grizzlybjörnar och örnar också kommer att möta oss.

För att komma till Alaska måste vi till USA och för att få lov att träda innanför deras gränser måste vi fylla i blanketter  och ta fram olika bevis på att vi inte tänker stanna där. Vi måste bevisa att vi har ett arbete som vi bara har ledigt från en begränsad tid, att vi har tillräckligt med pengar för att återvända hem, att vi har betalt in diverse avgifter osv och vi måste åka hela vägen  till Stockholm för en särskild intervju. Köpenhamn går inte … Vi känner oss inte särskilt välkomna till det stora landet i väster, men det är ju inte björnarnas fel förstås …

Kommentera » | 4 Kommentarer »

Nordvästpassagen genom innuiternas land

januari 16th, 2010

Flera har frågat oss efter en översiktskarta och vill se hur Nordvästpassagen ser ut i förhållande till Nordpolen och länderna runt omkring. Ola Skinnarmo seglade igenom Nordostpassagen förra sommaren. Den löper österut längs Rysslands nordkust till Berings sund, mellan Alaska och Ryssland. Den blå linjen på kartan här visar hur vi kommer att segla västerut längs Kanadas nordkust, genom innuiternas land Nunavut. Vi kommer också till Berings sund. Utöver de 88 sjökort vi har fått låna behöver vi ytterligare ca 75 kort för att täcka alla de drygt 8000 nautiska mil vi ska segla i sommar.

Ombord på Ariel IV i Råå hamn fortsätter ”träningen” inför den Arktiska seglingen. På morgnarna när vi vaknar har vi ibland 14 grader i kajutan och sveper snabbt in oss i största morgonrocken. Vi vill inte ha båtens dieselvärmare igång under natten. Fotogenlampan och några stearinljus får snabbt graderna att stiga.

Kommentera » | 5 Kommentarer »

Sjökort och kamp mot isen!

januari 9th, 2010

Nu fryser Ariel IV in i några centimeter is vid kajkanten varje natt. Varje dag kör Stefan hamnmästaren stolt fram och tillbaka med Potemkin, hamnföreningens största motorbåt, för att hålla ån öppen för fiskebåtarna. Och varje morgon står vi där med långa störar, slår sönder isen runt Ariel i hanterbara flak och puttar ut dem i åns mittfåra där vatten fortfarande strömmar. De första isnätterna, när isen låg kvar runt skrovet, donkade skrovet mot iskanten med jämna mellanrum och vi svor varje gång vi vaknade. Stålbåtar har god resonansförmåga …
Brittiska Norwegian Blue gick igenom Nordvästpassagen 2003. De lånade oss generöst sina sjökort som kom i jätterulle häromdagen. Vi sorterade dem i tre högar; 38 kort täcker själva Nordvästpassagen, 30 kort finns över Grönlands västkust och 19 över USA farvatten, Alaskas nordliga kust och Stilla Havssträckan ner mot Kanada och Vancover där vi ska lämna båten i oktober.

Kommentera » | 1 Kommentar »

Ariel IV öppnad!

januari 5th, 2010

Nu startar Ariel IV’s berättelse om förberedelserna inför polarseglingen som första svenska segelbåt genom Nordvästpassagen. Vi blir glada för kommentarer, uppmuntran, kontakter, stöd och idéer.
Ariel IV är för närvarande helt infryst i is … i Råå hamn, vi tränar oss inför artiska förhållanden. Igår åkte vi skridsko i hamnen!

Kommentera » | 15 Kommentarer »


Startsidan > Blogg

arielfyra@hotmail.com